Στα τέλη του έτους το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Στα τέλη του έτους το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύνδεση της κατάθεσης του επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τα ανοικτά ζητήματα είναι δύο αυτήν τη στιγμή και έχουν να κάνουν, πρώτον, με το μέγεθος των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020 και, δεύτερον, με τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής ότι το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους. «Είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση εν αναμονή της απόφασης ΔΝΤ για το αν τα μέτρα της Ευρώπης για το χρέος είναι αρκετά», όπως ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μια συζήτηση τι πρωτογενή πλεονάσματα θα βάλουμε για το 2019 – πρέπει να το δούμε μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας».

Επί της ουσίας, ο υπουργός συνδέει τη συζήτηση για το χρέος με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε μια προσπάθεια να πιέσει για μείωση του στόχου που προβλέπει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 για τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί τον Μάιο. Η κατάθεσή του πήρε παράταση για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και πλέον στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, διατηρώντας «ανοικτό» το μεσοπρόθεσμο. Αλλωστε οι δανειστές επιμένουν ότι οι στόχοι δεν πρέπει να αλλάξουν στην παρούσα φάση, και το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να τους πείσει, κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, ότι οι στόχοι μπορούν να μειωθούν χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης από τους πιστωτές της χώρας.

Πέραν αυτών ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε χθες ότι δεν αναμένονται νέα μέτρα και ότι δεν θα υπάρξει νέο συμπληρωματικό μνημόνιο. «Δεν υπάρχει νέο συμπληρωματικό μνημόνιο. Ο,τι μέτρα είχαμε δεσμευτεί ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του Μαΐου… Το συμπληρωματικό το ψηφίσαμε με το πολυνομοσχέδιο στις 22 Μαΐου. Δεν αναμένονται νέα μέτρα», υποστήριξε ο υπουργός, ερωτηθείς και από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή