Ερχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος μέσω του τέλους ΑΠΕ

Ερχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος μέσω του τέλους ΑΠΕ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων ), με απόφαση της ΡΑΕ που θα εκδοθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, που μεταφράζεται σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, προβλέπει η ρύθμιση για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ, παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστήριξε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Οπως προκύπτει, μάλιστα, από τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη του ελλείμματος και τις σχετικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για την κάλυψή του, οι καταναλωτές θα κληθούν μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ να καλύψουν κατά το 2016 (πιθανότατα με αναδρομικές αυξήσεις από τον Ιούλιο) περί τα 290 εκατ. ευρώ από το συνολικό έλλειμμα των 330 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους και για το 2017 περί τα 265 εκατ. ευρώ από το συνολικό έλλειμμα των 400 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Τα ποσά προκύπτουν με βάση τη μεθοδολογία που προβλέπει το νομοσχέδιο και ανέπτυξε χθες κατά τη συζήτησή του στη Βουλή ο κ. Σκουρλέτης, σχετικά με τον επιμερισμό του κόστους που θα αναλάβουν οι προμηθευτές ρεύματος για τον μηδενισμό του ελλείμματος σε βάθος τριετίας. Με βάση το νομοσχέδιο για τη στήριξη των ΑΠΕ που υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ τη διετία 2016-2017 θεσπίζεται χρέωση των προμηθευτών ενέργειας που υπολογίζεται βάσει του μεριδίου αγοράς και της διαφοράς της μεσοσταθμικής τιμής που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά με τη συμμετοχή των ΑΠΕ και αυτής που θα διαμορφωνόταν χωρίς τη συμμετοχή των ΑΠΕ. Προκειμένου να ελαφρύνει τον λογαριασμό κατά το δυνατόν στη ΔΕΗ, η οποία ως προμηθευτής του 90% των καταναλωτών καλείται να πληρώσει το μάρμαρο, ο κ Σκουρλέτης μέσω του νομοσχεδίου εισηγείται σταδιακή επιβάρυνση σε ορίζοντα τριετίας, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Οκτώβριο του 2016. Απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που άσκησαν κριτική για την επιβάρυνση που προκαλούν οι εν λόγω ρυθμίσεις στη ΔΕΗ, ο κ. Σκουρλέτης απέκρυψε τις αυξήσεις που έρχονται μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ λέγοντας χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση είχε τρεις επιλογές: νέο “κούρεμα”, αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για τους καταναλωτές ή τη λύση που επιλέχθηκε με το κόστος στους προμηθευτές» και συμπλήρωσε: «Είναι λογικό να υπάρξει το τέλος προς τους προμηθευτές».

Ωστόσο, το νομοσχέδιο στο άρθρο 23 προβλέπει ρητά αναπροσαρμογή και στο ΕΤΜΕΑΡ και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η απόφαση της ΡΑΕ για τον επαναπροσδιορισμό του τέλους ΕΤΜΕΑΡ… εκδίδεται μέχρι τις 30/9/2016, λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα του λογαριασμού με βάση τις διατάξεις της παρούσας περίπτωσης. Για την περίοδο 2016-2017, το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων καθορίζεται κατά τρόπο ώστε στο τέλος της διετίας να μην προκύπτει έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου». Η ΡΑΕ, δηλαδή, αφού υπολογίσει το έλλειμμα που θα καλυφθεί από τους προμηθευτές με βάση τη μεθοδολογία του νομοσχεδίου, στη συνέχεια θα εκδώσει απόφαση για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ σε ύψος που να καλύπτει το έλλειμμα.

Ο υπουργός επιχείρησε επίσης χθες στη Βουλή να υποβαθμίσει το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ και των επιπτώσεων στη ρευστότητα της επιχείρησης, διαψεύδοντας τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ που αναφέρονται σε ύψος 3,1 δισ. ευρώ. «Είναι ψευδή αυτά τα στοιχεία, τα χρέη δεν είναι πάνω από 3 δισ., είναι 2,3 δισ., και εφαρμόζουμε με απόλυτη επιτυχία την πολιτική των 36 δόσεων», είπε.

Ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε, τέλος, λάβρος κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά του ΤΑΙΠΕΔ. «Αρνούμαστε τις πιέσεις από το παρελθόν για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ. Θέλουμε να αποδυναμώσουμε το ΤΑΙΠΕΔ και να ακυρώσουμε τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης και δεν έχει εκφραστεί μόνο από μένα», δήλωσε σε έντονο ύφος ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος έχει υπογράψει το ΦΕΚ για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή