Με δανεικά πληρώνει συντάξεις και ο ΟΑΕΕ

Με δανεικά πληρώνει συντάξεις και ο ΟΑΕΕ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις έως το τέλος του χρόνου, αναμένεται να λάβει ο ΟΑΕΕ. Πρόκειται για ποσά επιπλέον των 834 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ηδη, έχει εγκριθεί νέο επιπλέον κονδύλι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, όμως η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο, κυρίως λόγω της αδυναμίας είσπραξης εισφορών, κάνει τη διοίκηση να αναζητά επιπλέον 100 με 120 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έως τον Ιούνιο το Ταμείο έχει απορροφήσει το 65% της αρχικά προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης για φέτος (545 εκατ. ευρώ από τα 834 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το α΄ τετράμηνο του 2016 ανήλθαν σε 460,5 εκατ. ευρώ έναντι 485 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2015. Βέβαια, τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους άρχισε να εφαρμόζεται η ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία μπήκαν –και στη συνέχεια βγήκαν– πολλοί οφειλέτες του ΟΑΕΕ.

Το Ταμείο «ζει» στην κυριολεξία με δανεικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι φέτος ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Τη δεινή οικονομική κατάσταση του Ταμείου παραδέχεται μιλώντας στην «Κ» και ο διοικητής του ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσακίρης, ο οποίος επισημαίνει ότι ουσιαστική και πραγματική αύξηση εσόδων στο Ταμείο και γενικότερα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα προέλθει από την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Μέχρι αυτό να επιτευχθεί βέβαια, το Ταμείο ετοιμάζει τη μετάβαση στο νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών που θα ισχύσει για τους πάνω από 700.000 ασφαλισμένους του. Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, με το νέο σύστημα που εισάγει για το Ταμείο ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, περίπου 90% των ασφαλισμένων θα ωφεληθούν καθώς δηλώνουν εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ και θα κληθούν να πληρώσουν χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα. Μόνο που σήμερα, από τους 701.148 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (και του ΤΑΝΠΥ), οι 538.087 είναι είτε οφειλέτες (296.720 άτομα) είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο Ταμείο (241.367 άτομα). Συνεπώς μόλις 163.061 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ πληρώνουν εισφορές της τάξης των 231,5 εκατ. ευρώ το δίμηνο, αντί ποσού 454,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η εισπραξιμότητα των τρεχουσών εισφορών κινείται πέριξ του 50%, με τη μέση εισφορά να εκτιμάται στα 326 ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα, συνεπώς, για τον επόμενο χρόνο που θα είναι και ο χρόνος μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα, είναι η αύξηση των εσόδων μέσω της αύξησης της εισπραξιμότητας.

Τα πρώτα σημάδια από τις αντιδράσεις των ασφαλισμένων στις προωθούμενες αλλαγές πάντως είναι άκρως ανησυχητικά. Οι ασφαλισμένοι εκτιμούν ότι το ακαθάριστο εισόδημά τους από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβαρυνθεί έως και κατά 56% από φόρους και εισφορές, με αποτέλεσμα να αναμένεται έκρηξη εισφοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής και κατά συνέπεια κατάρρευση των εσόδων.

Ηδη, τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και θα αναζητηθούν μόνο εάν οι συγκεκριμένοι «διακοπέντες οφειλέτες» καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έκδοση της σύνταξης η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από τα υπόλοιπα 8,5 δισ. ευρώ χρέη, σε διακανονισμό εντάχθηκαν 2,6 δισ. ευρώ, το 1 δισ. βγήκε εκτός, μόλις 48 εκατ. ευρώ εξοφλήθηκαν, άλλα 146 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν ως δόσεις και πλέον, ανεξόφλητες παραμένουν οφειλές ενταγμένες σε ρύθμιση, της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή