Σε ισχύ τα νέα μέτρα χαλάρωσης από τη Δευτέρα

Σε ισχύ τα νέα μέτρα χαλάρωσης από τη Δευτέρα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές διευκολύνσεις για τις συναλλαγές επιχειρήσεων στο εξωτερικό ενεργοποιούνται από τη Δευτέρα, οπότε τίθεται σε πλήρη ισχύ η πρόσφατη απόφαση για τη χαλάρωση των capital controls. Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στις αλλαγές που έχουν ήδη υλοποιηθεί για τη:

• Δυνατότητα ανάληψης του διπλάσιου ποσού μετρητών ανά 15νθήμερο, δηλαδή, αντί για 420 ευρώ την εβδομάδα, 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο. Το νέο όριο ισχύει και για την ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα.

• Ελεύθερη ανάληψη του συνόλου του ποσού που κατατίθεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς από χρήματα που κάποιος διατηρεί εκτός τραπεζικού συστήματος.

• Αύξηση από το 10% στο 30% του ποσού που μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη από χρήματα που έρχονται μέσω εμβάσματος από το εξωτερικό.

• Δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης του συνόλου του δανείου.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, οι αλλαγές οι οποίες ενεργοποιούνται τυπικά από σήμερα –ουσιαστικά από τη Δευτέρα– είναι:

• Η αύξηση των ορίων για συναλλαγές που εγκρίνονται από τις υποεπιτροπές των τραπεζών. Μέχρι τώρα, το ποσό των συναλλαγών που εξετάζονταν από τις υποεπιτροπές ήταν 250.000 ανά ημέρα και ανά πελάτη και πλέον το όριο αυτό αυξάνεται στις 350.000 ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη.

• Επιχειρήσεις που είχαν υψηλότερες μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό για την πραγματοποίηση των εισαγωγών τους κατά το χρονικό διάστημα των capital controls (Ioύλιος 2015 – Ιούλιος 2016) θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν ευκολότερα τις εισαγωγές τους, δεδομένου ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν έως και 40% περισσότερες εισαγωγές σε όρους ποσού σε σχέση με τη μέγιστη μηνιαία αξία εισαγωγών τους στο χρονικό διάστημα των capital controls. Το όριο για τις συναλλαγές αυτές αυξάνεται από τις 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ, ενώ το συνολικό εβδομαδιαίο όριο των υποεπιτροπών για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων αυξάνεται από 352,38 στα 480,28 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με τη νέα απόφαση επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμών μέσω δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη για φοιτητές ή σπουδαστές ERASMUS κάθε ακαδημαϊκού έτους και για συνταξιούχους κατοίκους εξωτερικού για την καταβολή σύνταξης στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, προστέθηκε εξαίρεση για πληρωμές συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών για αγορές μέσω Internet, επιτρέπεται πλέον οι αγορές αυτές να έχουν να κάνουν με είδη:

• Ενδυσης και υπόδησης.

• Οικιακού εξοπλισμού.

• Ηλεκτρικών ειδών/εξοπλισμού.

• Καλλυντικών.

• Video games.

Αντίθετα, απαγορευμένες μέσω καρτών παραμένουν οι αγορές ειδών έργων τέχνης και η συμμετοχή σε δημοπρασίες, οι συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τα τυχερά παιχνίδια, οι αγορές σε κοσμηματοπωλεία, οι γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πορνογραφικό υλικό, οι προσωπικές υπηρεσίες, οι πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή