Θέμα επιστροφής ΦΠΑ σε τουρίστες σε Ρόδο, Κω

Θέμα επιστροφής ΦΠΑ σε τουρίστες σε Ρόδο, Κω

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλεονέκτημα να αγοράζουν προϊόντα από τη Ρόδο και την Κω και μετά να τους επιστρέφεται ο ΦΠΑ στερούν οι τοπικές τελωνειακές υπηρεσίες από τουρίστες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που ταξιδεύουν με ιδιωτικά σκάφη αναψυχής στα δύο αυτά ελληνικά νησιά.

Το παραπάνω αποτελεί πλήγμα φυσικά για τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς αποκτούν με αυτό τον τρόπο ένα συγκριτικό μειονέκτημα. Τα παραπάνω καταγγέλλει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας η εξαγωγή των αγορασθέντων προϊόντων, που οδηγεί και στην επιστροφή του ΦΠΑ, αποδεικνύεται με την προσκόμιση τιμολογίου ή άλλου στοιχείου που επέχει θέση τιμολογίου, το οποίο είναι θεωρημένο από το τελωνείο εξόδου από την Κοινότητα (άρθρο 147, παρ. 2 εδ. β. Οδηγίας 2006/112/ΕΚ).

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Τσακαλώτο ο κ. Βασίλης Κορκίδης, τα αρμόδια τελωνεία σε Ρόδο και Κω αρνούνται να σφραγίσουν τα τιμολόγια των τουριστών σκαφών αναψυχής με τη δικαιολογία πως δεν είναι εξασφαλισμένο ότι τα συγκεκριμένα σκάφη θα ταξιδέψουν όντως εκτός Ε.Ε. και δεν θα καταλήξουν σε κάποιο άλλο ελληνικό νησί.

Η άρνηση αυτή των τελωνειακών αρχών υπάρχει παρά το γεγονός ότι οι τοπικές λιμενικές και αστυνομικές αρχές έχουν σφραγίσει τα έγγραφα εξόδου του σκάφους από τη χώρα, καθώς και τα διαβατήρια των επιβατών.

Με αρκετά δηκτικό τρόπο στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η σφράγιση των εγγράφων από τις άλλες αρχές «για το τελωνείο δεν σημαίνει τίποτα, καθώς θεωρεί ότι, παρ’ όλα αυτά, το σκάφος και οι επιβάτες του θα… αλλάξουν μεσοπέλαγα γνώμη και θα ξαναπεράσουν όλη αυτή τη γραφειοκρατική διαδικασία προκειμένου τελικά να ταξιδέψουν π.χ., αντί για την Τουρκία, στην Κάλυμνο!».

Οπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι τοπικές επιχειρήσεις να χάνουν χωρίς επαρκή δικαιολόγηση σημαντικά έσοδα από τουρίστες – επιβάτες σκαφών αναψυχής και να τίθενται σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των αντίστοιχων επιχειρήσεων σε άλλα νησιά που τα τιμολόγια σφραγίζονται.

Η επιστολή καταλήγει με την ΕΣΕΕ να ζητεί από τον αρμόδιο υπουργό να διευθετήσει το εν λόγω ζήτημα, τονίζοντας ότι αφενός η ελληνική αγορά θα γίνει πιο ελκυστική στους τουρίστες, αφετέρου θα δοθεί ώθηση στις τοπικές επιχειρήσεις, ειδικά μάλιστα καθώς οι Ελληνες τουρίστες έχουν περιορίσει τις αγορές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή