Ηρεμία πριν από την «καταιγίδα» για το οικονομικό επιτελείο

Ηρεμία πριν από την «καταιγίδα» για το οικονομικό επιτελείο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ήρεμο 10ημερο ξεκινάει, καθώς και όσοι είχαν απομείνει στα γραφεία τους σε Αθήνα και τρόικα θα αποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες για ολιγοήμερες διακοπές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα.

Από την έως τώρα ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δύο πλευρών, έχουν ήδη αναδειχθεί τα «αγκάθια» των επόμενων συζητήσεων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Αποκρατικοποιήσεις: Η υπόθεση με το Ελληνικό και το υπουργείο Πολιτισμού έχει προκαλέσει προβληματισμό στους κόλπους των δανειστών. Αλλωστε, η αξιοποίηση του Ελληνικού ήταν και παραμένει ένα από τα προαπαιτούμενα μέτρα των ελέγχων. Επίσης, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταλήξει στα ονόματα που θα στελεχώσουν το εκτελεστικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου, αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει εξέλιξη επί του ζητήματος, ενώ υπάρχει και το θέμα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων από το Δημόσιο στο νέο Ταμείο.

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Η επικαιροποίησή του θα αργήσει και θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσκαλώτο. Το πρόβλημα είναι ότι Αθήνα και τρόικα δεν συμφωνούν στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και το 2020, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την μείωσή του από το 3,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα, στο εσωτερικό της τρόικας δεν υπάρχει συμφωνία για τις μακροοικονομικές προβλέψεις, ενώ οικονομικό επιτελείο και θεσμοί δεν έχουν συμφωνήσει και στην αποδοτικότητα των φορολογικών μέτρων.

«Κόκκινα» δάνεια: Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτό το θέμα θα έχει να κάνει με τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Μπορεί το ζήτημα να βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα στον πρώτο έλεγχο και πολλοί να θεώρησαν ότι πλέον έχει φύγει από το τραπέζι, αλλά αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι θα απασχολήσει και τις επόμενες συζητήσεις.

Σε όλα αυτά θα πρέπει βέβαια να προστεθεί και το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Μία πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει αυτό το φθινόπωρο και χειμώνα θα δοθεί στο Euroworking Group (EWG) της 29ης Αυγούστου, που θα συνεδριάσει για να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ηςΣεπτεμβρίου. Στη συνεδρίαση του EWG θα εξετασθεί και το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει λάβει εντολή να παρουσιάσει τις προτάσεις του σε αυτή τη σύσκεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή