«Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος», υποστηρίζει η ΔΕΗ

«Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος», υποστηρίζει η ΔΕΗ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ΔΕΗ δεν θα προβεί σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω μεταβολής του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιχείρησης. Η ΔΕΗ ενημέρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών ότι όσον αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος για τις ΑΠΕ) που συνεισπράττεται μέσω των τιμολογίων η τιμή του καθορίζεται από την πολιτεία.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ σε συνάρτηση με τη συνεπεία της ενέργειας των ΑΠΕ, μείωση της οριακής τιμής του συστήματος, τα μεγέθη που αναφέρονται (6 ευρώ/ MWH) είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμα με βάση τους υπολογισμούς της ΔΕΗ. Η Επιχείρηση επισημαίνει ότι το τελικό μέγεθος που θα προκύψει με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος θα είναι προϊόν αντικειμενικής μελέτης και διαβούλευσης όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Υπενθυμίζει στην ανακοίνωση ότι η ΔΕΗ ως προμηθευτής πληρώνει ήδη στους παραγωγούς των ΑΠΕ τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής και του μέσου μεταβλητού κόστους των θερμικών συμβατικών μονάδων παραγωγής.

Τέλος, και με αφορμή τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ που εισήγαγε ο νόμος, η ΔΕΗ επαναφέρει με την ανακοίνωσή της το πάγιο αίτημά της για απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ στους δικαιούχους, αφού το εισπράξει.

Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε σε ενημερωτικό του σημείωμα ότι «το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας αυτήν την περίοδο» και προσθέτει ότι η ΔΕΗ μπορεί να μεταβεί στη νέα εποχή διατηρώντας κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει ότι η ΔΕΗ εμφανίζεται εξαιρετικά σταθερή, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να παίζει ρόλο σε πολλές δραστηριότητες, και ότι η πρακτική των συμπράξεων μπορεί να την ωθήσει στη νέα εποχή, διαφυλάσσοντας τον όμιλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή