Στο -1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Στο -1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από αρνητικό πληθωρισμό χαρακτηρίστηκε για 41ο συνεχή μήνα η ελληνική οικονομία, καθώς και τον Ιούλιο του 2016 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) έκλεισε με μείωση 1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015. Οι διαδοχικές αυξήσεις στον ΦΠΑ, ωστόσο, και ειδικά αυτές που έγιναν στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, καθώς και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα ο φόρος στον καφέ, κρατούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των τροφίμων, των φαρμάκων, ενώ ιδιαιτέρως αισθητές είναι οι ανατιμήσεις στα νοσήλεια.

Υπενθυμίζεται ότι σειρά τροφίμων που υπάγονταν στον συντελεστή 13%, από τα τέλη του περυσινού Ιουλίου επιβαρύνθηκαν με συντελεστή ΦΠΑ 23% και από την 1η Ιουνίου 2016 με 24%. Επίσης, από τον περασμένο Φεβρουάριο αρκετά φάρμακα επιβαρύνονται πλέον με συντελεστή ΦΠΑ 13% αντί 6%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μειώσεις παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο του 2016 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015 στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

• Κατά 14,2% στην ομάδα «Ενδυση και υπόδηση».

• Κατά 4,3% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο, υπηρεσίες κοινοχρήστων και στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα στερεά καύσιμα.

• Κατά 0,3% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες».

• Κατά 5% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως στις τιμές αγοράς αυτοκινήτων, της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, στις οδικές μεταφορές επιβατών και στις εγκαταστάσεις διοδίων και παρκόμετρων.

• Κατά 1,4% στην ομάδα «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες».

• Κατά 1,3% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• Κατά 0,3% στην ομάδα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κουρεία – κομμωτήρια – είδη ατομικής φροντίδας.

Αυξήσεις, από την άλλη, καταγράφονται σε ετήσια βάση στις ακόλουθες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών:

• Κατά 2,2% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά (αύξηση 2%), μοσχάρι (2,4%), ψάρια γενικά (1,5%), έλαια και λίπη (9,6%), νωπά φρούτα (4%), νωπά λαχανικά (13,2%), λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (2%), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά (5,1%), λοιπά τρόφιμα (6,7%) και στον καφέ-κακάο-τσάι (7,2%). Υπενθυμίζεται ότι στον καφέ έχει επιβληθεί και πρόσθετος φόρος. Μέρος της αύξησης στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στο χοιρινό, στα πουλερικά και στα γαλακτοκομικά και αυγά.

• Κατά 1,7% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός».

• Κατά 3,4% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα και στις κλινικές. Υπενθυμίζεται ότι σειρά φαρμάκων από τις αρχές του χρόνου (στα φαρμακεία από τις 15/2/2016) επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13% αντί για 6% που ίσχυε πρώτα για όλα. Επίσης, από τα τέλη Ιουλίου 2015 τα νοσήλεια σε ιδιωτικές κλινικές επιβαρύνθηκαν με ΦΠΑ 23%. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

• Κατά 0,7% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

• Κατά 3% στην ομάδα «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή