ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρακράτηση 6% σε όλες τις κύριες συντάξεις

parakratisi-6-se-oles-tis-kyries-syntaxeis-2146161

Μία ακόμη περικοπή στις συντάξεις, μέσω του υπολογισμού της εισφοράς 6% υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο άθροισμα των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, θα δουν χιλιάδες συνταξιούχοι στο τέλος Αυγούστου, καθώς εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας η σχετική εγκύκλιος. Πριν από την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου» η συγκεκριμένη εισφορά υπολογιζόταν επί του ποσού μιας κύριας σύνταξης. Πλέον, ο νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος λαμβάνει περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, η εισφορά υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων ποσών. Μάλιστα, η επιβολή της νέας αυτής εισφοράς που θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση της δεύτερης κύριας σύνταξης, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιουλίου. «Τυχεροί» θεωρούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ (για ποσά άνω των 30 ευρώ τον μήνα), οι οποίοι απαλλάσσονται από τη συγκεκριμένη παρακράτηση.

Αναλυτικά, με εγκύκλιο που εστάλη στα ασφαλιστικά ταμεία, ξεκαθαρίζεται ότι από 1/7/2016 η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ καθορίζεται σε ποσοστό 6%, και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην εισφορά αλληλεγγύης των μνημονιακών νόμων του 2010 και του 2011. Σε περίπτωση συρροής περισσότερων της μιας κύριων συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο, το 6% υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων τόσο της ειδικής προσαύξησης των συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ όσο και της προσαύξησης των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.

Ενδέχεται μάλιστα η παρακράτηση για τις ίδιες παροχές να είναι «πολλαπλή», καθώς ο νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση κατά την οποία οι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη και αποδοχές από εργασία, θα παρακρατείται τόσο η εισφορά από τις συντάξεις όσο και η εισφορά από τον μισθό.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ως καταβαλλόμενο ποσό κύριας σύνταξης, επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά, θεωρείται:

α) Για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, καθώς και γι’ αυτές που θα υπολογιστούν με τον παλαιό τρόπο, το ακαθάριστο ποσό σύνταξης μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή εξωιδρυματικού επιδόματος, ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ και της προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ, αφού πρώτα αφαιρεθούν όλες οι κρατήσεις και πριν από τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

β) Για τις συντάξεις που θα υπολογιστούν με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού (Νόμος Κατρούγκαλου), το συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ποσών εθνικής, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας και του εξωιδρυματικού επιδόματος. Από το συνολικό αυτό ακαθάριστο ποσό αφαιρούνται τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων του 2010 και του 2011 και επιβάλλεται εισφορά πριν από τον υπολογισμό του ΦΜΥ.

Να σημειωθεί ότι από 1ης Ιανουαρίου 2016 παρακρατείται εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και από τις επικουρικές συντάξεις, και μάλιστα εξ αρχής ο νομοθέτης στις περιπτώσεις αυτές προέβλεψε τον υπολογισμό της επί του αθροίσματος επικουρικών συντάξεων, αφού αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης του 2011. Εισφορά 6% επιβάλλεται και στους συνταξιούχους των ταμείων επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης καθώς και των ταμείων Αλληλοβοηθείας. Αντίθετα, δεν παρακρατείται εισφορά σε συνταξιούχους που υπάγονται για υγειονομική περίθαλψη σε φορείς εκτός του ΕΟΠΥΥ. Οπως επίσης, απαλλάσσονται από την παρακράτηση εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη όλοι όσων κόπηκε το ΕΚΑΣ, πάνω από 30 ευρώ μηνιαίως.