Cosco: «Θα κάνουμε τον Πειραιά το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι στην Ευρώπη»

Cosco: «Θα κάνουμε τον Πειραιά το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι στην Ευρώπη»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων και σημείο αναχώρησης για κρουαζιερόπλοια της Ευρώπης θέλει να μετατρέψει τον Πειραιά η Cosco, η οποία συνολικά ετοιμάζεται να επενδύσει 293,8 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε ανακοίνωση του κινέζικου ομίλου.

Με βάση τη νέα σύμβαση παραχώρησης, οι επενδύσεις αφορούν μια σειρά απαραίτητων έργων στα οποία περιλαμβάνονται η επέκταση των υποδομών για τα κρουαζιερόπλοια, η αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, και η κατασκευή ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης πλησίον του λιμανιού των οχηματαγωγών (RORO).

Στόχος είναι η ενίσχυση της δυνατότητας επισκευής πλοίων, καθώς και η ανεύρεση ευκαιριών σε σχέση με την επισκευή υπεράκτιου εξοπλισμού.

Παράλληλα, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει στο λιμάνι οχηματαγωγών και στον πολυώροφο χώρο στάθμευσης, που θα καταστήσει τον Πειραιά ως το σημαντικότερο τερματικό αυτοκινήτων στη Μεσόγειο.

Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας καθώς και μια καλύτερη πλατφόρμα ανάπτυξης για τις νεότερες γενιές Ελλήνων, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑΙΠΕΔ: Στο 1,5 δισ. ευρώ η συνολική αξία της συμφωνίας

Το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει ότι η συμφωνία με την Cosco αποτελεί ορόσημο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και για την ελληνική οικονομία, καθώς σήμερα ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή μεταβίβαση του πλειοψηφικού ποσοστού 51% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco (Hong Kong) Group Limited.

H Cosco (Hong Kong) Group Limited θα αποκτήσει το 67% του ΟΛΠ έναντι συνολικού τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ, σε δύο στάδια. Σήμερα, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της συναλλαγής, με την Cosco (Hong Kong) Group Limited να καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και να καθίσταται μέτοχος 51% του ΟΛΠ ΑΕ.

Το δεύτερο στάδιο της συναλλαγής προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από σήμερα με την εκπλήρωση των όρων της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), εκ των οποίων βασικός είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, οπότε η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στoν ΟΛΠ κατά 16%, σε 67%.

Η συνολική αξία της συμφωνίας αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει: την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.

Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή