Αισιοδοξία μετά την εκτίναξη των τουριστικών αφίξεων τον Ιούλιο

Αισιοδοξία μετά την εκτίναξη των τουριστικών αφίξεων τον Ιούλιο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ισχυρό κύμα κρατήσεων τελευταίας στιγμής που καταγράφεται από τον προηγούμενο μήνα στα καταλύματα των περισσότερων δημοφιλών προορισμών της χώρας επανέφερε την αισιοδοξία στις τάξεις των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων για επίτευξη θετικών επιδόσεων στο σύνολο της χρονιάς, τόσο σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών όσο και σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας για τον Ιούλιο παρουσίασαν αύξηση κατά 9,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας σε 3,3 εκατ. Επιπλέον, αύξηση κατά 1,6% παρουσίασαν το προηγούμενο μήνα και οι οδικές αφίξεις στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας αγγίζοντας τα 1,9 εκατ. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,4% ξεπερνώντας τα 9,2 εκατ., ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 4,8% φθάνοντας σε περίπου 6 εκατ. Οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής κινούνται μέχρι στιγμής ανοδικά και τον τρέχοντα μήνα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο ΣΕΤΕ επισήμανε ότι η ισχυροποίηση του ρεύματος κρατήσεων τελευταίας στιγμής δημιουργεί προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου που είχε θέσει από την αρχή του χρόνου για αύξηση των αφίξεων κατά 6%, όμως στην παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου αντίστοιχης ανόδου των εσόδων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αναφερόμενη αύξηση δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα σε όλους τους προορισμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εσόδων για το κράτος, την απασχόληση και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Αναφορικά με την τουριστική επιχειρηματικότητα, ο ΣΕΤΕ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με την ισχύουσα υπερφορολόγηση, η όποια άνοδος σε επίπεδο αφίξεων δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, τα οποία ενδέχεται να παρουσιάσουν αρνητική εικόνα.

Για το επτάμηνο τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσίασαν οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Καλαμάτας σε ποσοστό 22,5%, του Ακτίου σε ποσοστό 18,7%, της Σαντορίνης σε ποσοστό 14,4% της Κέρκυρας σε ποσοστό 12,8% και του Ηρακλείου σε ποσοστό 12,2%. Επίσης, σημαντική θεωρείται λόγω του όγκου των τουριστών η αύξηση κατά 5,6% του αριθμού των αφίξεων στην Αθήνα. Στον αντίποδα, απώλειες καταγράφουν οι αφίξεις στα νησιά που επλήγη η εικόνα τους από τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Ετσι, οι αφίξεις στη Μυτιλήνη παρουσίασαν πτώση κατά 62,7%, στη Σάμο κατά 29,7% και στην Κω κατά 15,9%.

Για τον Ιούλιο τις υψηλότερες αυξήσεις παρουσίασαν οι αφίξεις στα αεροδρόμια Καλαμάτας σε ποσοστό 33,8%, Ακτίου σε ποσοστό 25,6%, Αράξου σε ποσοστό 16,2% Σαντορίνης σε ποσοστό 16,1%, Κέρκυρας σε ποσοστό 14,7%, Χανίων σε ποσοστό 13,2%, Ηρακλείου σε ποσοστό 12,7%, Ρόδου σε ποσοστό 11,6%, Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 11,4% και Αθήνας σε ποσοστό 10%. Αντιθέτως, οι αφίξεις εμφάνισαν πτώση στα αεροδρόμια της Μυτιλήνης σε ποσοστό 62%, της Σάμου σε ποσοστό 16,3% και της Κω σε ποσοστό 13%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή