Ισχυρά σημάδια ύφεσης και το β΄ τρίμηνο

Ισχυρά σημάδια ύφεσης και το β΄ τρίμηνο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ύφεση αναμένεται να βρεθεί και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία, γεγονός το οποίο, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα σημάνει το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Ανακοινώσεις ΕΛΣΤΑΤ

Αύριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έχει προγραμματισθεί να ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016. Ωστόσο χθες η Eurobank προχώρησε στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αποδειχθεί ότι βρέθηκε σε ύφεση και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην πορεία των παρακάτω μεγεθών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016:

• Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο, ένας δείκτης που ενσωματώνει τη δυναμική της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών (70,31% του ΑΕΠ το 2015), παρουσίασε επιδείνωση τον Μάιο του 2016. Συγκεκριμένα, σε όρους ετήσιας και μηνιαίας μεταβολής συρρικνώθηκε κατά 6,44% (από πτώση 1,96% τον Απρίλιο του 2016) και 1,83% (0,82%) αντίστοιχα.

• Οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν ετήσια πτώση 7,29% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Από την άλλη πλευρά οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,11%. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το διάστημα Απριλίου – Μαΐου 2016 καταγράφηκε πτώση των ταξιδιωτικών και των μεταφορικών εισπράξεων.

• Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε οριακά σταθερό τον Μάιο του 2016 (23,52% από 23,48% τον Απρίλιο 2016) και ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης εμφάνισε σημάδια κάμψης (1,66% από 2,79% τον Απρίλιο 2016).

• Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ένας δείκτης που ενσωματώνει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας, παρουσίασε ελαφρά πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Τον Ιούλιο του 2016 σημείωσε αύξηση, ωστόσο ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή κατέγραψε μείωση.

• Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI δείχνει ότι οι λειτουργικές συνθήκες στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν για πέμπτο μήνα μέσα στο 2016. Τον Ιούλιο του 2016 η τιμή του δείκτη διαμορφώθηκε στις 48,7 μονάδες από 50,4 τον Ιούνιο 2016 (κάτω από το όριο άνθησης/συρρίκνωσης των 50 μονάδων).

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, η Eurobank υποστηρίζει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε εξαιτίας κυρίως της αναμενόμενης μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015.

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι από το τρίτο τρίμηνο του 2016 η εικόνα θα αλλάξει και η οικονομία θα αρχίσει να καταγράφει θετικούς ρυθμούς μεταβολής. Μάλιστα, η Eurobank αναφέρει ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι αναγκαία για να αποφευχθεί η «παγίδα στασιμότητας». Και υποστηρίζει ότι αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως:

• Από τις προσδοκίες που θα σχηματίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για την πορεία της οικονομίας και ως εκ τούτου και για την πορεία των διαθέσιμων εισοδημάτων-πόρων τους (μισθοί, κέρδη, φόροι).

• Από την περαιτέρω βελτίωση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών συνθηκών (βελτίωση της ρευστότητας, επιστροφή καταθέσεων).

Από την πορεία των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

• Από τις διεθνείς εξελίξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο (Brexit).

Υφεση 0,7% το 2016

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι συνολικά το 2016 η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7%. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο και τα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο, θα πρέπει η ανάκαμψη κατά το δεύτερο μισό του έτους να είναι αισθητή. Κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα αμφίβολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν υψηλούς φόρους, αφαιρώντας σημαντικό μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος για κατανάλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή