Η δυσπιστία διατηρεί ψηλά τις αποδόσεις των ομολόγων

Η δυσπιστία διατηρεί ψηλά τις αποδόσεις των ομολόγων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία ένδειξη αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ή έστω κάποια βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, δεν δίνει η δευτερογενής αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αντιθέτως, μοιάζει να αντανακλά μια εδραιωμένη πλέον δυσπιστία των αγορών στους ρυθμούς προόδου που μπορεί να επιτύχει η Αθήνα, αλλά και ένα ρίσκο που παραμένει από τα υψηλότερα διεθνώς.

Η συμπερίληψη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ –που κάποιοι έβλεπαν από πέρυσι τον Δεκέμβριο– τοποθετείται πλέον στη συνείδηση των fund managers προς τα τέλη του έτους, ενώ η δεύτερη αξιολόγηση εκτιμάται πως μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επίπονη και μακρόσυρτη διαδικασία με βάση το προηγούμενο της πρώτης. Η πολιτική αβεβαιότητα εκλαμβάνεται ακόμα ως υψηλή, ενώ το σενάριο εκλογών έχει αρχίσει να συζητείται εκ νέου μεταξύ όσων ξένων διακρατούν ελληνικούς τίτλους.

Δεν αποτελεί έτσι έκπληξη πως το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου παραμένει πάνω από το 8%, παρά την πρόσκαιρη εκδήλωση κάποιου μικρού αγοραστικού ενδιαφέροντος στα τέλη Ιουλίου λόγω της περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls. Δηλώσεις στελεχών hedge funds τις προηγούμενες ημέρες περί κάποιας βελτίωσης της ελκυστικότητας του ελληνικού χρέους ερμηνεύονται από βετεράνους της αγοράς περισσότερο ως κινήσεις αναζήτησης αγοραστών για τις θέσεις που ήδη έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους παρά ως εκδήλωση νέου γνήσιου αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλμπέρτο Γκάλο, επικεφαλής στρατηγικής στο hedge fund, Αlgebris: «Η Ελλάδα επιστρέφει με αργούς ρυθμούς προς την ανάκαμψη. Οι ελληνικές αρχές έχουν εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, στους τομείς των συντάξεων, στην είσπραξη φόρων, καθώς και τη νέα, φιλόδοξη μεταρρύθμιση του Συντάγματος. Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας στη διάρκεια του καλοκαιριού αναμένονται πολύ θετικά, ενώ παράλληλα περιμένουμε έως τα τέλη του έτους και την απόφαση να συμπεριληφθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και δηλώσεις του Λουί Γκαργκούρ, της LNG Capital.

Η αγορά δείχνει, όμως, να διαφωνεί με την προσέγγισή τους. Το strip του ελληνικού χρέους, το καλάθι δηλαδή των ελληνικών ομολόγων, κινήθηκε στα μέσα της εβδομάδας στα επίπεδα 63 λεπτών ανά ευρώ ονομαστικής αξίας, έναντι 69 λεπτών νωρίτερα φέτος. Ο δείκτης Bloomberg Greece Sovereign Bond Index, που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των τιμών του ευρύτερου καλαθιού μακροπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (22 εκδόσεις), ο οποίος βρέθηκε στις 25 Μαΐου στις 123 μονάδες, κινείται πλέον περί των 115 μονάδων με το υποκείμενο επιτόκιο στο 8,33%.

Κόστη δανεισμού που δεν επιτρέπουν καμία συζήτηση για βελτίωση του κλίματος στις κεφαλαιαγορές, πόσο μάλλον για επιστροφή της χώρας στον διεθνή ιδιωτικό δανεισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή