ΥΠΟΙΚ: Ανεβαίνουν οι ρυθμοί ενόψει ελέγχου της τρόικας

ΥΠΟΙΚ: Ανεβαίνουν οι ρυθμοί ενόψει ελέγχου της τρόικας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρυθμούς αναμένεται να ανεβάσει σταδιακά το οικονομικό επιτελείο, καθώς η περίοδος της "χαλάρωσης" δίνει τη θέση της στη δύσκολη περίοδο της προετοιμασίας ενόψει του ελέγχου της τρόικας.

Στο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δουν ποιες από τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ ευρώ έχουν γίνει και ποιες εκκρεμούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές που είναι σε εκκρεμότητα είναι περισσότερες από εκείνες που έχουν κλείσει και πλέον ο χρόνος αρχίζει να πιέζει ασφυκτικά. Στις 29 Αυγούστου συνεδριάζει το Euroworking Group για να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και το ιδανικό θα ήταν μέχρι τότε να έχουν γίνει τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο μεγάλης καθυστέρησης στην τυπική ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου.

Κάτι που πρέπει να γίνει, ώστε να ξεκινήσει ο δεύτερος έλεγχος. Στην τρόικα θα ήθελαν στα μέσα Σεπτεμβρίου με τέλη του μήνα να έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνει δύσκολα θέματα, όπως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η επικαιροποιήση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. Στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν κλείσει όλα (δεύτερος έλεγχος και συζήτηση για το χρέος). Ωστόσο, αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι αν και όλοι θα επιθυμούσαν κάτι τέτοιο, είναι μάλλον ένας αισιόδοξος στόχος δεδομένων των δυσκολιών που εμπεριέχουν τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα. 

Για να φθάσει, όμως, η συζήτηση σε αυτό το σημείο, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει αρχικά τις προαπαιτούμενες δράσεις της πρώτης αξιολόγησης. Για το λόγο αυτό και τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις του προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν αποτελούν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά υλοποίηση των όσων έχουν ήδη ψηφιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή