Γεωργίου: Αλλοι φταίνε για τα «Greek statistics» αλλά δεν διώκονται

Γεωργίου: Αλλοι φταίνε για τα «Greek statistics» αλλά δεν διώκονται

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέση για τη νέα δίωξή του έλαβε ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος διώκεται για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης των στατιστικών στοιχείων. Σε συνέντευξή του στους Financial Times (FT) ο κ. Γεωργίου υποστήριξε πως «νιώθω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο, όπου τα πάντα στέκονται ανάποδα. Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς διώκονται, την ώρα που όσοι είναι απέναντι και ήταν υπεύθυνοι για τη νοθεία των στατιστικών στοιχείων κατά το παρελθόν δεν αμφισβητούνται».

Μάλιστα, ο έως πρότινος επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε ότι μία εναντίον του καταδικαστική απόφαση θα ήταν ανησυχητική ακόμα και για την Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι «αν κρατικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να κρατήσουν ακριβή στατιστικά στοιχεία χωρίς φόβο ότι θα σέρνονται επί χρόνια σε δικαστικές αίθουσες, η ακεραιότητα της Ε.Ε. και του οικονομικού της συστήματος θα έχει υπονομευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Επίσης, ο κ. Γεωργίου ανέδειξε άλλη μία πτυχή της υπόθεσής του. Οπως ανέφερε, αν ο ίδιος καταδικαστεί, τότε κινδυνεύει η συζήτηση για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους. «Εάν ο υπολογισμός του δημόσιου χρέους κριθεί από τα δικαστήρια ότι ήταν λανθασμένος, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνσή του από τους Ευρωπαίους εταίρους; Δεν είναι λογικό», εκτίμησε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Στο κύριο άρθρο τους οι FT ανέφεραν χθες ότι ο κ. Γεωργίου αποτελεί «βολικό αποδιοπομπαίο τράγο», σημειώνοντας ότι κανείς δεν αγαπά τον αγγελιοφόρο που φέρνει κακά μαντάτα. Οπως αναφέρει, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για «υπονόμευση του εθνικού συμφέροντος», διότι εφάρμοσε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για να παράγει έναν ακριβή υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας. Αντιθέτως, η εφημερίδα αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτήν την πρόσφατη τροπή της ελληνικής κρίσης χρέους, αλλά ο κ. Γεωργίου δεν είναι ένας από αυτούς. Και στο πλαίσιο αυτό επιρρίπτει ευθύνες στη διακυβέρνηση Καραμανλή και στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή