Ετοιμα να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα δηλώνουν ξένα funds 

Ετοιμα να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα δηλώνουν ξένα funds 

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμοι να επενδύσουν ξανά στην Ελλάδα και στην αγορά ομολόγων της εμφανίζονται διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers), όταν η χώρα επιστρέψει στις αγορές. Οπως προκύπτει από δηλώσεις διαφόρων διαχειριστών στο Reuters, θα μπορούσαν να στηρίξουν μια ελληνική έκδοση ομολόγων. Μάλιστα, το πρακτορείο υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει το 2017 (όπως έχουν δηλώσει Ελληνες αλλά και ξένοι αξιωματούχοι κατά διαστήματα), σε μια προσπάθεια να δείξει η χώρα ότι μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της.

«Το 2014 φαίνεται ότι είναι πολύ μακρινό… είναι αρχαία ιστορία κατά την άποψή μας», δήλωσε στο Reuters ο κ. Andrew Wilson, CEO για την περιοχή ΕΜΕΑ της Goldman Sachs, σημειώνοντας πως η εταιρεία του είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα το 2014, τα οποία έχει ήδη πουλήσει. «Τα πάντα πρέπει να κοιτούν τις μελλοντικές προοπτικές και πρέπει να λες “ποια είναι η ευκαιρία; Ποια είναι τα ρίσκα;”… όμως δεν έχει να κάνει με το τι έκανες πριν από ένα χρόνο, δυο χρόνια, πέντε χρόνια», είπε, προσθέτοντας πως δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο αγοράς ενός νέου ελληνικού ομολόγου.

Ο επικεφαλής επιτοκίων της JPMorgan, David Tan, ανέφερε πως το περιβάλλον των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία του ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο επένδυσης στα ελληνικά ομόλογα, για πρώτη φορά ύστερα από πέντε και πλέον χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από το 8%. «Θα ήμασταν έτοιμοι να εξετάσουμε επένδυση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα», δήλωσε ο κ. Tan και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε σε κάποιον βαθμό πίσω και να μάθουμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος, όμως συνολικά οι επενδυτές πρέπει να κοιτάζουν στο μέλλον».

Η αξιολόγηση

Το Reuters πάντως επισημαίνει πως η γενικότερη ελκυστικότητα του ελληνικού χρέους έγκειται στην ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει τους όρους του τελευταίου προγράμματος διάσωσής της. Στο πλαίσιο αυτό, μια επιτυχής αξιολόγηση τον Οκτώβριο θα μπορούσε να καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διατηρώντας παράλληλα την Ελλάδα σε τροχιά για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους της. Ο κ. Rabbani Wahhab, υψηλόβαθμο στέλεχος της London and Capital, υποστήριξε πως δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την τοποθέτησή του σε ελληνικά ομόλογα πριν από ένα χρόνο και έκτοτε τα έχει πουλήσει. Ομως, σημείωσε πως τα ελληνικά ομόλογα «μπορεί να γίνουν πιο ενδιαφέροντα» αν οι αποδόσεις μειωθούν περισσότερο λόγω παραγόντων όπως η συμπερίληψή τους στο QE της ΕΚΤ.

Ενας λόγος για τον οποίο μια νέα πώληση ομολόγων θα μπορούσε να αποδειχθεί δημοφιλής, είναι ότι τα funds δυσκολεύονται να επενδύσουν σε ελληνικό χρέος, αφού πολλά από τα δάνεια του ελληνικού κράτους βρίσκονται στα «χέρια» θεσμών όπως το ΔΝΤ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορεύσιμου χρέους για ρυθμιστικούς λόγους. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές του 2014, όταν η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με πενταετές ομόλογο, είχαν δοθεί εντολές άνω των 20 δισ. ευρώ από τουλάχιστον 550 επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή