ΥΠΟΙΚ: Καμία ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου

ΥΠΟΙΚ: Καμία ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016 δεν προκύπτει από την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου, η εικόνα καταστροφής στηρίζεται στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά το μήνα Ιούλιο,  εμφανίζονται 354 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο.

Η απόκλιση αυτή αφορά μόνο το συγκεκριμένο μήνα και υπερκαλύπτεται από την ιδιαίτερα θετική πορεία του προηγούμενου εξαμήνου. Έτσι, για ολόκληρο το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα καθαρά έσοδα τακτικού προϋπολογισμού είναι 422 εκατ. πάνω από το στόχο, με δεδομένο μάλιστα ότι οι επιστροφές φόρων (που εξ’ ορισμού μειώνουν τα καθαρά έσοδα) είναι αυξημένες κατά 220 εκατ. πάνω από το στόχο.

Συνεπώς, με βάση τον τακτικό προϋπολογισμό, η πορεία των εσόδων δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί η εικόνα αυτή των δημοσιονομικών της χώρας, στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού.

Η  βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή