Τον Οκτώβριο τα «αντίδωρα» του ΕΚΑΣ

Τον Οκτώβριο τα «αντίδωρα» του ΕΚΑΣ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Οκτώβριο, με αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο, θα καταβληθούν στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ που έχασαν την παροχή τα αντισταθμιστικά μέτρα που προβλέφθηκαν σε πρόσφατο νόμο και αφορούν επιστροφή μέρους ή του συνόλου του ποσού που κόπηκε.

Πρόκειται για την καταβολή παροχών αντίστοιχων με τα ποσά που κόπηκαν σε άτομα με αναπηρία άνω του 80%, καθώς και σε έναν από τους συζύγους ζευγαριών-δικαιούχων ΕΚΑΣ που το έχασαν. Κατά τον ίδιο μήνα, Οκτώβριο, θα δοθεί στους δικαιούχους και η προπληρωμένη κάρτα σε όλους όσοι έχασαν ΕΚΑΣ ποσού από 115 ευρώ μηνιαίως και άνω. Το ποσό που θα περιέχει η κάρτα θα είναι ίσο με το 30% της απώλειας. Να σημειωθεί ότι για την απαλλαγή της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και την απαλλαγή από την εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης για όλους όσοι έχασαν ΕΚΑΣ άνω των 30 ευρώ μηνιαίως έχει ήδη εκδοθεί εγκύκλιος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέφθηκαν στον νόμο 4411/2016 και αφορούν την καταβολή ποσού ισόποσου της παροχής που χάθηκε στον/στη σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα σε περίπτωση που έπαυσε η παροχή και στους δύο συζύγους, την καταβολή του ποσού που χάθηκε σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, καθώς και τη χορήγηση της μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας, εξαρτάται αποκλειστικά από τεχνικούς λόγους και τις αναγκαίες συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν με τις τράπεζες για την εφαρμογή τους. Μάλιστα, το υπουργείο εκτιμά πως οι πιστώσεις θα εκκινήσουν από τον Οκτώβριο και σημειώνει πως, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν κατέστη δυνατό η καταβολή των χρημάτων για τις παραπάνω παροχές να γίνει τον Σεπτέμβριο. Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με έλλειψη χρημάτων, αφού τα χρήματα που απαιτούνται έχουν υπολογιστεί και εξασφαλιστεί.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το κόστος δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις τα τρία από τα πέντε μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους χιλιάδες συνταξιούχους στους οποίους κόπηκε το ΕΚΑΣ θα ισχύουν τελικά μέχρι το τέλος του 2019. Τα μέτρα, που καθυστερούν, έχουν θεσπιστεί μόνο για πέντε μήνες, από την 1η Αυγούστου και έως το τέλος του χρόνου.

Τα σενάρια για το 2017

Μάλιστα, προκειμένου τον επόμενο χρόνο να αποφευχθούν οι έντονες αντιδράσεις από χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το επίδομα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σενάρια βάσει των οποίων το ΕΚΑΣ δεν θα κοπεί σε κανέναν δικαιούχο. Θα μειωθούν όμως τα ποσά που δίνονται, προκειμένου τελικά να εξοικονομηθούν τα προβλεπόμενα κεφάλαια. Αλλωστε, βάσει του μνημονίου, για το 2017 δεν υπάρχει υποχρέωση μείωσης του αριθμού των δικαιούχων, όπως υπήρχε για το 2016 (κατά 20%). Μάλιστα, η υπουργική απόφαση με τα νέα ποσά και τα αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια για τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να υπογραφεί εντός του 2016, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναδρομικών περικοπών.

Βάσει της μνημονιακής δέσμευσης, το διάστημα 2016-2017 η δαπάνη πρέπει να ψαλιδιστεί κατά 569 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 853 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην ετήσια δαπάνη για ΕΚΑΣ. Για το 2018 η συνολική περικοπή θα φτάσει στα 808 εκατ. ευρώ, καθώς θα κοπούν άλλα 234 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 θα φτάσει συνολικά στα 853 εκατ. ευρώ (μείον τα τελευταία 50 εκατ. ευρώ). Το 2020 το ΕΚΑΣ θα έχει κοπεί και στους 370.000 δικαιούχους του. 

Για το τρέχον έτος, το ανώτατο όριο από συντάξεις, προκειμένου να λάβει κανείς το επίδομα, είναι τα 664 ευρώ από τα 850 ευρώ το 2015 και το συνολικό οικογενειακό ορίστηκε στις 11.000 ευρώ (αντί των 15.380 ευρώ), με αποτέλεσμα το επίδομα να κοπεί σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, ακόμη και σε ζευγάρια κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος.

Για το 2017, ένα από τα επικρατέστερα σενάρια θέλουν το ΕΚΑΣ των 230 ευρώ να διατηρηθεί για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.217 ευρώ και να μειωθεί σημαντικά σε όλους τους υπόλοιπους που λαμβάνουν 172,50 ευρώ (για εισόδημα από 7.216,01 έως 7.518 ευρώ) ή 115 ευρώ (για εισόδημα 7.518,01 έως 7.720 ευρώ) ή τέλος 57,50 ευρώ (για εισόδημα 7.720,01 έως 7.792 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή