H πιο αναποτελεσματική οικονομία

H πιο αναποτελεσματική οικονομία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 41 χώρες βρίσκεται η Ελλάδα ως προς τη συνολική αποτελεσματικότητά της στον τομέα της οικονομίας, ενώ δύο θέσεις πριν από το τέλος βρίσκεται στον τομέα της διακυβέρνησης και στην 28η θέση όσον αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας. Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην πλειονότητα των επιμέρους δεικτών, ενώ καλύτερη συνολική βαθμολογία συγκεντρώνουν χώρες όπως το Μεξικό, η Χιλή, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ρουμανία, η Λιθουανία, καθώς και οι άλλες χώρες που εφάρμοσαν μνημόνιο (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος).

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το γερμανικό ινστιτούτο Bertelsmann Stiftung στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του «Sustainable Governance Indicators 2016» (SGI). Συνολικά, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία αποδοτικότητας 4,29 για το 2016 για τις οικονομικές πολιτικές της, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2014, και με το αποτέλεσμα αυτό βρίσκεται τελευταία στη λίστα των 41 υπό εξέταση χωρών. Πρώτη είναι η Σουηδία με βαθμολογία 8. Ειδικότερα:

1. Αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των πολιτικών: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 41η θέση της σχετικής λίστας με βαθμό 4,29. Το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται από τους εξής υποδείκτες:

• Οικονομικές πολιτικές: Καταλαμβάνει την τελευταία θέση με αξιολόγηση 3,3. Με εξαίρεση τους τομείς της φορολογικής πολιτικής (31η θέση) και της έρευνας και καινοτομίας (34η θέση), η Ελλάδα είναι τελευταία σε όλες τις άλλες κατηγορίες οικονομικών πολιτικών (αγορά εργασίας, προϋπολογισμός, οικονομία και χρηματοπιστωτικό σύστημα).

• Κοινωνικές πολιτικές: Βρίσκεται στην 36η θέση της σχετικής λίστας με βαθμό 4,8. Η εισοδηματική ανισότητα είναι υψηλή και αυξανόμενη, με την κρίση να έχει εντείνει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ οι πολιτικές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων θεωρούνται ανεπαρκείς.

• Περιβαλλοντικές πολιτικές: Η Ελλάδα βρίσκεται με βαθμό 4,8 στην 33η θέση.

2. Ποιότητα Δημοκρατίας: Σε αυτό το κριτήριο η Ελλάδα πετυχαίνει την καλύτερη βαθμολογία της (6,93). Παρ’ όλα αυτά παραμένει στην 28η θέση μεταξύ των 41 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη. Σύμφωνα με την έκθεση, η νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τη διαφάνεια έχουν εφαρμοστεί μερικώς. Επίσης, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζονται «επαρκώς πλουραλιστικά», ενώ επισημαίνεται ότι τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα και ενεργά αλλά καθυστερούν στην έκδοση αποφάσεων.

3. Διακυβέρνηση: Μόλις δύο θέσεις πριν από το τέλος βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση (39η) με βαθμολογία 4,77. Στους επιμέρους δείκτες αυτής της κατηγορίας η χώρα:

• Καταλαμβάνει την 40ή θέση σχετικά με την εκτελεστική ικανότητα. Ειδική αναφορά γίνεται στο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρχικά στηρίχθηκε σε πρόσωπα χωρίς εμπειρία στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των πολιτικών, τα οποία όμως «έμαθαν» από τη συνεργασία τους με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

• Βρίσκεται στην 29η θέση όσον αφορά τη λογοδοσία. Οπως σημειώνεται, ο ρόλος του κοινοβουλίου έχει ενισχυθεί, ενώ και οι βουλευτές έχουν επαρκείς πόρους. Πάντως επισημαίνεται ότι η πολυπλοκότητα των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων δεν βοηθάει στην κατανόησή τους από το κοινό, ενώ τα πολιτικά κόμματα υπόσχονταν –μη ρεαλιστικά– στους ψηφοφόρους ότι ήταν πιθανές πολιτικές κατά της λιτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή