Αποψη: Προοπτικές οικονομικής επανεκκίνησης μέσω… ενέργειας

Αποψη: Προοπτικές οικονομικής επανεκκίνησης μέσω… ενέργειας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εγκαίνια του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline) μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη ώθηση για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις και να οριοθετήσουν την απαρχή μιας καινούργιας εποχής για την Ελλάδα. Για την κατασκευή του θα συνεργαστούν περίπου 15 μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει μήκος που θα υπερβαίνει τα 4.000 χλμ. Ο TAP, που συγκαταλέγεται στις συνιστώσες της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβάνει 3 υποέργα:

• Τον Αγωγό Νοτίου Καυκάσου (SCPX), που θα διέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία.

• Τον Αγωγό Ανατολίας (Trans Anatolian Pipeline – TANAP), ο οποίος θα διέρχεται από την Τουρκία.

• Τον Αδριατικό Αγωγό (TAP), διερχόμενος από Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία.

Η ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και μελλοντικά ακόμη και σε ενεργειακό hub, εάν, βέβαια, πραγματοποιηθούν παρόμοιες επενδύσεις σημαντικής εμβέλειας και γεωστρατηγικού βάθους, θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και αναβάθμισης της στρατηγικής μας θέσης. Συγκεκριμένα, θα ωφεληθεί η ελληνική οικονομία κατά 1,5 δισ. ευρώ και οι νέες θέσεις εργασίας λόγω αυτού του έργου θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 8000. Υπεγράφησαν συμφωνίες για περίπου 270.000 τόνους αγωγών για σωλήνες που παράγονται και από ελληνικές επιχειρήσεις (π.χ. Σωληνουργεία Κορίνθου κ.ά.). Επιπλέον, ορισμένα τεχνικά επαγγέλματα θα αποκομίσουν κέρδη και θα βελτιώσουν τις εργασιακές προοπτικές τους. Η αύξηση της απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα θα περιορίσει τα ποσοστά ανεργίας στις περιοχές αυτές, όπου θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος, με συνέπεια την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των νοικοκυριών και των πολιτών. Η στρατηγική ισχύς της Ελλάδας ενισχύεται, καθώς η ίδια θα συνιστά πλέον χώρα διέλευσης για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και, παράλληλα, ενδυναμώνεται η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία).

Εκτός από τα θετικά οικονομικά και γεωστρατηγικά αποτελέσματα του εν λόγω αγωγού, αξίζει να υπογραμμιστεί το μεγάλης κλίμακας Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που αφορά τις τοπικές κοινωνίες ως άμεσα επωφελούμενες από ποικίλες δράσεις που θα δρομολογηθούν με την υλοποίηση του έργου και αγγίζει τα 32 εκατ. ευρώ.

Συμπληρωματικά, με τον αγωγό TAP, οποίος εξασφαλίζει μακροχρόνια τη βιωσιμότητα των διόδων μεταφοράς ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παραδείγματα παραγωγικού και ενεργειακού εκσυγχρονισμού για την Ελλάδα αποτελούν ο πλωτός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, ο διασυνδετήριος αγωγός μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος θα ξεκινάει από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Stara Zagora, συνδέοντας τα δίκτυα φυσικού αερίου των δύο χωρών και η βελτίωση του σταθμού της Ρεβυθούσας.

Υπό τις τρέχουσες, ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την Ελλάδα, τα προαναφερθέντα έργα παρέχουν έναν, έστω και περιορισμένης εμβέλειας, δυναμισμό στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ανάταξη της εγχώριας οικονομίας συνολικά και επαναπροσδιορισμό του παραγωγικού μοντέλου, το οποίο χρειάζεται να διευρύνει την παραγωγική βάση και ικανότητα της Ελλάδας, με ανταγωνιστικά προϊόντα που θα εξάγονται σε ολοένα και περισσότερες ξένες αγορές ενισχύοντας το ελληνικό brand name διεθνώς.

* Ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι οικονομολόγος, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή