Στοίχημα 10 δισ. ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό το β΄ εξάμηνο

Στοίχημα 10 δισ. ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό το β΄ εξάμηνο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στοίχημα του ελληνικού τουρισμού για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Η ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής από τον Ιούλιο και μετά δημιουργεί την αισιοδοξία ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας θα κλείσουν με θετικό πρόσημο στο σύνολο του έτους. Αν εξελιχθεί ομαλώς η σεζόν, γίνεται λόγος για αφίξεις ρεκόρ, που θα κινηθούν πέριξ των 25 εκατ., χωρίς να υπολογίζονται στον αριθμό αυτόν οι ελεύσεις των επιβατών κρουαζιέρας.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων αναμένουν καλύτερη εξέλιξη των τουριστικών εσόδων, τα οποία το πρώτο εξάμηνο έκλεισαν με πτώση της τάξης του 5,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 3,93 δισ. ευρώ. Πάντως, χρονική περίοδος «κλειδί» για την αύξηση των οικονομικών μεγεθών του τομέα στο σύνολο του έτους θα αποτελέσει το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Amadeus που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης έδειξαν έντονα ανοδικές τάσεις στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής που κλείστηκαν από τις περισσότερες ξένες αγορές τον Ιούλιο για το υπόλοιπο της σεζόν στους ελληνικούς προορισμούς. Ενδεικτικά, οι κρατήσεις από τη Πολωνία παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015, από τη Βρετανία κατά 21,3%, από την Αυστρία κατά 15,8% και από την Ολλανδία κατά 11,7%. Επίσης, ο κ. Ανδρεάδης επικαλέστηκε στοιχεία από αεροπορικές εταιρείες για τους επόμενους δύο μήνες που δείχνουν σημαντική βελτίωση των πληροτήτων τους. Γενικά η εικόνα του Αυγούστου δείχνει ακόμη καλύτερη από αυτήν του Ιουλίου προϊδεάζοντας, εκτός απροόπτου, και για ένα καλό φθινόπωρο. Αλλωστε, η εξέλιξη των κρατήσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε ορισμένους βασικούς προορισμούς της χώρας θα επιτευχθεί κατά τη φετινή περίοδο μικρή επιμήκυνση της σεζόν. Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η τουριστική κίνηση θα εξελιχθεί θετικά τον Οκτώβριο, ενώ φαίνεται ότι η αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας θα είναι έως τις αρχές Νοεμβρίου αρκετά καλή κυρίως για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του τουρισμού κατά τη φετινή περίοδο δεν διαχέεται σε όλους τους προορισμούς. Για παράδειγμα, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος, που η εικόνα τους επλήγη λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πτώση στην εισερχόμενη ταξιδιωτική τους κίνηση. Από την άλλη, περιοχές που δεν είχαν καθόλου προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, όπως η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά, εμφάνισαν σημαντική αύξηση σε επίπεδο αφίξεων ξένων τουριστών από τις βασικές αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή