Μάχη με τον χρόνο για 3 διαγωνισμούς και τη στελέχωση του υπερταμείου

Μάχη με τον χρόνο για 3 διαγωνισμούς και τη στελέχωση του υπερταμείου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκρεμότητες στις ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, νέοι διαγωνισμοί για τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του, στελέχωση της διοίκησης του νέου υπερταμείου και η επικείμενη νέα αξιολόγηση του τρίτου οικονομικού προγράμματος από τους θεσμούς, περιλαμβάνονται στις μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, τις αμέσως επόμενες κιόλας εβδομάδες.

Πρώτο χρονικά πρόβλημα, που αναμένεται να αντιμετωπίσει και μάλιστα τις επόμενες ημέρες, είναι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ καθώς λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar στα τέλη του μήνα και δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν, με ποιους και πώς θα προχωρήσει η συναλλαγή. Ταυτόχρονα «τρέχει» ήδη η διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαίων και κυβέρνησης για το ποια θα είναι τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου αλλά και του διοικητικού συμβουλίου του, που θα έχει όλες τις εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι δεν είναι ακόμα όλα κοινής αποδοχής, ενώ οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο θα διαμορφώσουν αδιαμφισβήτητα και θέμα νέας ηγεσίας στο ΤΑΙΠΕΔ που παραμένει με τα περιουσιακά στοιχεία του προς αξιοποίηση, κάτω όμως από την ομπρέλα του νέου ταμείου. Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, που φέρεται να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τόσο των θεσμών όσο και του Μαξίμου, εκτιμάται πως θα αναλάβει καθοριστικό ρόλο στο νέο ταμείο, πιθανότατα στο διοικητικό συμβούλιο. Εξέλιξη όμως που, εφόσον υλοποιηθεί, γεννά άμεσα θέμα διαδοχής για την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. Εάν όμως δεν αξιοποιηθεί, δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του, αφού θα πρέπει να αναφέρεται πλέον σε μια νέα διοικητική δομή και όχι στον πρωθυπουργό, όπως de facto συμβαίνει τώρα. Ομως και για το εποπτικό συμβούλιο υπάρχει πρόβλημα, αφού προσωπικότητες οι οποίες βολιδοσκοπήθηκαν από την κυβέρνηση αρνήθηκαν ευγενικά. Με δεδομένο πως όλη η δομή του υπερταμείου έχει διαμορφωθεί με την αρωγή Γάλλων τεχνοκρατών αλλά και την καλή σχέση Παρισιού και Αθήνας, φέρεται να έχει λάβει κατ’ αρχήν έγκριση για τη θέση του προέδρου Γάλλος πρώην τραπεζίτης. Επίσης, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν προσληφθεί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης για το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ.

Οι αντιδράσεις είναι ήδη εντονότατες, με αιχμή τις αλλεπάλληλες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη αλλά και άλλων υπουργών. Επί του παρόντος, πάντως, η προσοχή είναι στραμμένη στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar και σε Ευρωπαίο συνεταίρο, που μένει να προσδιοριστεί, και στην πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε ξένο επενδυτή. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, αλλά και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Μένουν ακόμα να κλείσουν οι αποκρατικοποιήσεις των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ όπως και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, και βέβαια του Ελληνικού. Επίσης το επόμενο διάστημα πρέπει να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% των μετοχών του ΟΤΕ για να πουληθεί.

Τέλη Οκτωβρίου, σε δύο μήνες δηλαδή, θα πρέπει να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές και για το 67% του ΟΛΘ και την ίδια περίοδο για τη μαρίνα της Πύλου, ενώ ξαναβγαίνει σε διαγωνισμό η μαρίνα Αλίμου.

Οσοι έχουν έστω και στοιχειώδη γνώση των ρυθμών με τους οποίους λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο, πόσο μάλλον μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει υπουργούς κάθετα αντίθετους στις ιδιωτικοποιήσεις, έχουν λιγοστές μόνον προσδοκίες πως μπορεί να προχωρήσει η διαχείριση όλων των παραπάνω ζητημάτων και μάλιστα ταυτόχρονα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή