Οι αφίξεις αυξάνονται, η πληρότητα των καταλυμάτων μένει στάσιμη

Οι αφίξεις αυξάνονται, η πληρότητα των καταλυμάτων μένει στάσιμη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φυγή» από την παραδοσιακή λειτουργία μεγάλου αριθμού τουριστικών καταλυμάτων εκτιμά ότι θα σημειωθεί το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής – Αθηνών και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός, αν δεν επιβληθούν ίσοι φορολογικοί όροι στις τουριστικές μισθώσεις των ακινήτων με τα ισχύοντα στις υπηρεσίες διαμονής στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως συμπληρώνει, θα προκαλέσει «τρύπα» στα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τον ΦΠΑ. Και αυτό γιατί η διαμονή στα τουριστικά καταλύματα υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ, ενώ οι τουριστικές μισθώσεις στα ακίνητα δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, από την ενδεχόμενη πτώση των εσόδων ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβληθούν, αδίκως, νέες επιβαρύνσεις στην υπερφορολογημένη νόμιμη τουριστική αγορά. Την ίδια ώρα θα ενισχύονται οι τουριστικές κρατήσεις στα ακίνητα που ήδη σήμερα κινούνται σε ένα αφορολόγητο περιβάλλον. Μόνο στην Αττική εκτιμά ότι ενοικιάζονται τουριστικά περισσότερα από 15.000 ακίνητα. Παράλληλα, ο κ. Βασιλικός δηλώνει κάθετα αντίθετος στην εξαγγελθείσα, με ισχύ από το 2018, επιβολή νέου φόρου με τη μορφή τέλους διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η απώλεια των κρατήσεων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ειδικά στην Αθήνα, που λειτουργούν σε 12μηνη βάση, πέραν της συρρίκνωσης των φορολογικών εσόδων έχει επιπτώσεις και στην απασχόληση. Κατά τον κ. Βασιλικό, η έξαρση των «γκρίζων» μισθώσεων σε ακίνητα έχει οδηγήσει και στο παράδοξο φαινόμενο να αυξάνονται οι τουριστικές αφίξεις στην Αθήνα χωρίς αυτή η άνοδος να αποτυπώνεται με τους ίδιους ρυθμούς στις πληρότητες των ξενοδοχείων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης έχουν επανέλθει περίπου στα μεγέθη του 2008, αλλά με τις τιμές να παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Από το 2009 έως το 2013 η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας βίωσε μια βαθιά κρίση, οδηγώντας στο κλείσιμο ή στην αναστολή λειτουργίας 87 ξενοδοχειακών μονάδων. Την προηγούμενη διετία καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη στις αφίξεις, καλύπτοντας σε αριθμό επισκεπτών τις απώλειες της πενταετίας. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε επενδυτικό ενδιαφέρον για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων στην πόλη. Ωστόσο, προσθέτει ότι οι νέες μονάδες που άνοιξαν, ή έχει ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσουν, δεν μπορούν ακόμη να καλύψουν τις απώλειες των κλινών που έφυγαν από την αγορά στην πενταετία της κρίσης του αθηναϊκού τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν, ο κ. Βασιλικός παρατηρεί ότι ο ρυθμός αύξησης των τουριστικών αφίξεων στην Αθήνα είναι χαμηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη διετία. Πάντως, δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη των αφίξεων από την εσωτερική αγορά, καθώς η υπερφορολόγηση που έχουν υποστεί και άλλοι κλάδοι της οικονομίας μπορεί να επηρεάσει τα επαγγελματικά ταξίδια και τις εταιρικές συναντήσεις που υποδέχονται τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Κλειδί για την ανάπτυξη του αθηναϊκού τουρισμού θεωρεί τη δημιουργία νέων υποδομών, την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την πρόκληση θετικής δημοσιότητας, αλλά και την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που ήδη διαθέτει η πόλη σε σχέση με ανταγωνιστικούς αστικούς προορισμούς στο εξωτερικό. Ειδικότερα, επισημαίνει την ώθηση που μπορεί να δώσει στην Αθήνα η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό και η δημιουργία μεγάλου συνεδριακού κέντρου. Ιδιαίτερα κομβική θα είναι για την Αθήνα, κατά το πρότυπο ανταγωνιστικών αγορών, η υλοποίηση επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, η οποία θα σχετίζεται με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, καθώς έτσι θα ενισχυθεί η τουριστική ζήτηση για την πόλη από επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου τουλάχιστον για 8 μήνες. Ενα ακόμη στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει τον τουρισμό της πόλης είναι η φιλοξενία διεθνών αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή