Περισσότεροι από 1,5 εκατ. Ελληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας

Περισσότεροι από 1,5 εκατ. Ελληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο μετά την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, που έφερε το τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, η κατάσταση στην Ελλάδα τα έχει όλα: Από τη μια πολλοί Ελληνες υποφέρουν, από την άλλη κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν κάτι υπό τις αρνητικές οικονομικές συνθήκες, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκτεταμένες περικοπές δαπανών κατά τη διάρκεια των τριών προγραμμάτων διάσωσης, με αποτέλεσμα για αρκετούς Ελληνες τα πράγματα να έχουν δυσκολέψει επικίνδυνα. «Οι περικοπές έχουν επηρεάσει όλες τις ηλικίες, την ώρα που η ανεργία είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Ερευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο από την ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων DiaNEOsis έδειξε ότι πολλοί Ελληνες προσπαθούν με δυσκολία να τα βγάλουν πέρα. Η ακραία φτώχεια στον ελληνικό πληθυσμό έχει αυξηθεί από το 2,2% που ήταν το 2009 στο 15% το 2015, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1,5 εκατ. Ελληνες να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις Ελλήνων πολιτών.

«Η απογοήτευση είναι το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κανείς. Κανείς δεν πιστεύει σε τίποτα πλέον. Το δεύτερο είναι η απόσυρση. Οι άνθρωποι έχουν υποχωρήσει στις οικογένειές τους και αγωνίζονται μόνο για την επιβίωση της οικογένειάς τους. Η κοινωνία έχει θρυμματιστεί», υπογραμμίζει στο CNBC ο Ευάγγελος Κυριμλής από τη Θεσσαλονίκη. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις υποσχέσεις κατά της λιτότητας που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ προτού αναλάβει την εξουσία, υποσχέσεις όμως που δεν υλοποιήθηκαν.

«Οι δανειστές απαίτησαν επίσης την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και της αγοράς εργασίας καθώς και μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση, βάζοντας τέλος σε γενναιόδωρες συντάξεις και αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης» υποστηρίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας ωστόσο ότι παρ’ όλα αυτά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ, καθιστώντας την Ελλάδα ένα από τα χρεωμένα κράτη παγκοσμίως και διχάζοντας παράλληλα τους δανειστές για το ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση για την απομείωσή του.

Παρ’ όλα αυτά, το CNBC υποστηρίζει ότι η ελπίδα δεν έχει χαθεί. Συγκεκριμένα, κάνει αναφορά στην αύξηση κατά 0,3% του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, εξέλιξη που ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες για ύφεση -0,2%.

«Η ελληνική οικονομία είναι σαν ένας γέρος 60 ετών. Θα συνεχίσει να περπατά, αλλά ξέρεις ότι δεν θα τρέξει… Παράλληλα, υπάρχει τεράστιο μίσος από τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους», υποστηρίζει ο κ. Κυριμλής.

Παρ’ όλα αυτά, όπως μεταδίδει το CNBC, υπάρχουν τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, όπου τα πράγματα ακόμα κρατούν καλά.

«Ο τουρισμός πηγαίνει αρκετά καλά. Μπορεί η γενικότερη οικονομική κατάσταση να μην είναι καλή και να υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους φίλους μου τα καταφέρνουν, είτε κάνουν μια δική τους δουλειά είτε δουλεύοντας freelance, και έχουν βρει έναν τρόπο να τα βγάζουν πέρα», τόνισε μιλώντας στο CNBC εργαζόμενη σε youth hostel στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή