ΕΣΕΕ: Ακατάσχετο ποσό για μισθοδοσία, προμήθειες, εισφορές

ΕΣΕΕ: Ακατάσχετο ποσό για μισθοδοσία, προμήθειες, εισφορές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αίτημα για τη θεσμοθέτηση επιχειρηματικού «ακατάσχετου» λογαριασμού, καθώς και την επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων επιμένει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών. Η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού σύμφωνα με την ΕΣΕΕ μπορεί να γίνει με ειδικούς όρους, όπως «η δέσμευση ποσών για συγκεκριμένες υποχρεώσεις στο Δημόσιο, μέσω πάγιων τραπεζικών εντολών σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία».

Συγκεκριμένα ζητεί την επέκταση του μέτρου που ισχύει για τους ιδιώτες και στους ασκούντες εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα, προτείνοντας:

• Την παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο – ασφαλιστικά ταμεία, ενοικίων και προμηθευτών).

• Τη σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτών.

• Τον καθορισμό ποσοστού, αναφορικά με το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης, αλλά με «δεσμευμένα» ποσά για συγκεκριμένες υποχρεώσεις στο Δημόσιο, μέσω πάγιων τραπεζικών εντολών σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία.

Με αφορμή και τις μαζικές κατασχέσεις λογαριασμών, που έχουν ξεπεράσει στο επτάμηνο τις 187.000, η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του Δημοσίου να διεκδικήσει και να εισπράξει αυτά που του οφείλονται, αλλά ζητεί τη δυνατότητα συμψηφισμού των απαιτήσεών του με τις οφειλές απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, που ήδη έχουν ξεπεράσει τα 7,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,3 δισ. ευρώ από επιστροφές φόρων και ΦΠΑ. 

Αναφερόμενη στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να εντείνει τους φορολογικούς ελέγχους, με το νέο σχέδιο «Κωδικός 24 ώρες» βάζοντας στο στόχαστρο 1,8 εκατομμύρια ΑΦΜ, με ενδείξεις φοροδιαφυγής από όλες τις ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών, ζητεί οι έλεγχοι να έχουν τον χαρακτήρα συμμόρφωσης και όχι εξόντωσης, προκειμένου να αυξηθούν αποτελεσματικά τα έσοδα και όχι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή