Η χαλάρωση των capital controls δεν έχει φέρει ακόμα νέο χρήμα

Η χαλάρωση των capital controls δεν έχει φέρει ακόμα νέο χρήμα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση των εισροών στο τραπεζικό σύστημα είχε ως αποτέλεσμα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον περασμένο Ιούνιο, ανεβάζοντας τα υπόλοιπα των καταθέσεων τον Ιούλιο στα 133,1 δισ. ευρώ από 132,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης στις τράπεζες, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι μεταβιβάσεις από το εξωτερικό τα συνολικά υπόλοιπα στις τράπεζες φθάνουν τα 157,2 δισ. ευρώ, από 154,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Παρά τη βελτίωση της ρευστότητας στο σύστημα τα υπόλοιπα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών εμφανίζονται οριακά μειωμένα, καθώς από τα 122,7 δισ. ευρώ υποχώρησαν στα 122,6 δισ. ευρώ. Η μείωση οφείλεται στην υποχώρηση των υπολοίπων που διατηρούν οι επιχειρήσεις λόγω και καταβολής του επιδόματος αδείας, σε αντίθεση με τα νοικοκυριά οι καταθέσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 231,5 εκατ. ευρώ και από τα 101,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 102 δισ. ευρώ.

Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, τα στοιχεία του Ιουλίου για τις καταθέσεις δεν περιλαμβάνουν τυχόν θετική επίπτωση από τη χαλάρωση των capital controls σε ό,τι αφορά στο νέο χρήμα. Η χαλάρωση αφορά στη δυνατότητα για ελεύθερη ανάληψη του συνόλου του ποσού που κατατίθεται σε λογαριασμούς από χρήματα που κάποιος διατηρεί εκτός τραπεζικού συστήματος και αύξηση από το 10% στο 30% του ποσού που μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη από χρήματα που έρχονται μέσω εμβάσματος από το εξωτερικό. Τα σχετικά μέτρα ανακοινώθηκαν στις αρχές Ιουλίου, αλλά τέθηκαν σε ισχύ στα τέλη του μήνα, με αποτέλεσμα να μην έχουν αποδώσει ακόμη.

Η επίπτωσή τους αναμένεται να είναι επίσης περιορισμένη τον Αύγουστο, στον βαθμό που είναι υποτονικός μήνας και το ζητούμενο είναι το κατά πόσο τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν από τον Σεπτέμβριο. Τραπεζικά στελέχη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς εκτιμούν ότι ενόψει των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων τον Σεπτέμβριο, που πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και ο δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, οι πιθανότητες να εισρεύσει φρέσκο χρήμα στις τράπεζες παραμένουν λιγοστές.

Ακόμη και όσοι διαθέτουν χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος προτιμούν να τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή υποχρεώσεων, παρά να τα καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στο βαθμό που, όπως σημειώνουν, το κλίμα αβεβαιότητας δεν έχει εκτονωθεί. Αντιθέτως, εντείνεται λόγω της φοροεπιδρομής και της εκτίναξης των κατασχέσεων από το Δημόσιο στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει έσοδα και να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού. Η εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, επιλέγοντας να τα καναλώνουν για κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Χρηματοδότηση

Κατά 1,6% υποχώρησε η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο, καταγράφοντας αρνητική ροή 638 εκατ. ευρώ. Η αρνητική ροή σημαίνει ότι το τελικό ισοζύγιο είναι αρνητικό, εάν στα δάνεια που χορηγήθηκαν αφαιρεθούν αυτά που αποπληρώθηκαν και συνυπολογιστούν και οι διαγραφές. Το χρέος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών υποχώρησε στα 200,5 δισ. ευρώ, από 201,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Από αυτά τα 94,8 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των επιχειρήσεων, ο ρυθμός χρηματοδότησης των οποίων διαμορφώθηκε στο -0,4%. Ο ρυθμός χρηματοδότησης προς ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις υποχώρησε στο -1,7% και οι οφειλές τους διαμορφώθηκαν στα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός χρηματοδότησης των νοικοκυριών ήταν επίσης αρνητικός στο -2,8% και το χρέος τους διαμορφώθηκε στα 92,5 δισ. ευρώ, από 92,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή