Παράλογα βάρη για χιλιάδες ιδιοκτήτες εντοπίζει η ΠΟΜΙΔΑ

Παράλογα βάρη για χιλιάδες ιδιοκτήτες εντοπίζει η ΠΟΜΙΔΑ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι επιμέρους κατηγορίες ιδιοκτητών που θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ φέτος, παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που έχει μεσολαβήσει από πέρυσι, απαριθμεί με σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα παράλογα αυξημένα ποσά που καλούνται να πλήρωσουν φέτος. Μάλιστα αναφέρει ότι από τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προκύπτουν μικρές μειώσεις μόνο σε φορολογουμένους που, ούτως ή άλλως, είχαν πολύ χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, τη στιγμή που έχουν στοχοποιηθεί οι ήδη βαρύτατα φορολογούμενοι πολίτες.

Ετσι, ισχυρό πλήγμα έχουν δεχθεί όλοι οι φορολογούμενοι που υπάγονται και σε συμπληρωματικό φόρο, καθώς το αφορολόγητο όριο μειώθηκε σε 200.000 ευρώ (από 300.000 ευρώ πέρυσι), ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές.

Επιπλέον, ιδιαίτερα επιβαρυμένοι φέτος είναι οι ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, για τους οποίους ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι αυξημένος κατά 25%, δεδομένου ότι φέτος καταργήθηκε η έκπτωση που δικαιούνταν οι εν λόγω ιδιοκτήτες. Παράλληλα, αύξηση από 23% έως και 25% θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες των πλήρως απαξιωμένων αστικών οικοπέδων, δεδομένης της απουσίας ζήτησης από τους κατασκευαστές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατηγορία φορολογουμένων που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 4.000 ευρώ/τ.μ., στις οποίες δεν πραγματοποιήθηκε καμία μείωση των αντικειμενικών αξιών, παρότι στις εν λόγω περιοχές οι πραγματικές τιμές έχουν υποστεί και την πιο μεγάλη μείωση στη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης.

Αδικη χαρακτηρίζεται και η αντιμετώπιση των φορολογουμένων που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου έγιναν μειώσεις των τιμών ζώνης αλλά χωρίς να μεταβληθούν τα κλιμάκια του κύριου φόρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή