ΕΝΦΙΑ άνω του 1 εκατ. καλείται να πληρώσει το Ασυλο Ανιάτων

ΕΝΦΙΑ άνω του 1 εκατ. καλείται να πληρώσει το Ασυλο Ανιάτων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ το ποσό που πρέπει να καταβάλει για ΕΝΦΙΑ το Ασυλο Ανιάτων, ένα από τα ιστορικότερα Κοινωφελή Μη Κερδοσκοπικά Σωματεία της χώρας. Συγκεκριμένα, το Ασυλο Ανιάτων πρέπει να πληρώσει φέτος ποσό ύψους 1.028.000 ευρώ μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών φροντίδας των εκατοντάδων ασθενών που υποστηρίζει. Σε ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. του Ασύλου Ανιάτων σημειώνει πως «στο σύνολο των 887 συνολικών ακινήτων μας ο περυσινός ΕΝΦΙΑ ανερχόταν στα 908.839,73 ευρώ και ο φετινός στο 1.028.000,05 ευρώ παρά το ότι δεν έχει αυξηθεί η περιουσία μας. Από τα 887 αυτά δε ακίνητα, τα 396 παραμένουν ανοίκιαστα και δεν αποφέρουν το παραμικρό έσοδο στο Ασυλο Ανιάτων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το Ασυλο Ανιάτων που δεν έχει λάβει ποτέ επιχορήγηση από το κράτος ή την Ε.Ε., καθώς στηρίζεται σε δωρεές ιδιωτών, είχε για το οικονομικό έτος 2015 έσοδα από μισθώματα 2.170.000 ευρώ. Η συνολική φορολογική υποχρέωση (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κ.λπ., Οικονομικού Ετους 2014) ήταν 1.825.000 ευρώ! Το 84% των εσόδων του Ασύλου αποδόθηκε στο Δημόσιο! Τα υπόλοιπα, όπως μας πληροφορεί το Δ.Σ. διατέθηκαν για κάλυψη υποχρεώσεων λειτουργίας και ό,τι απέμεινε δόθηκε στο Ιδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων το οποίο φιλοξενεί 180 περιθαλπόμενους.

Στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. ζητεί από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστεί «ως ένα ιστορικό φιλανθρωπικό σωματείο το οποίο έχει φροντίσει με τις δικές του δυνάμεις χιλιάδες συνανθρώπων μας μέχρι σήμερα και θέλει να συνεχίσει να προσφέρει σε αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων άσκησε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Κόλλιας, τονίζοντας ότι αυτό που ζει φέτος η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, αλλά και πολλά νοικοκυριά, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

«Με τη μείωση κατά 33% του αφορολογήτου για τον συμπληρωματικό φόρο και την κατάργηση εκπτώσεων και απαλλαγών, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά δύσκολα διαχειρίσιμο για πολλούς ιδιοκτήτες» σημείωσε ο κ. Κόλλιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή