Μόλις το 4,3% των ανέργων βρήκε δουλειά το πρώτο τρίμηνο του 2016

Μόλις το 4,3% των ανέργων βρήκε δουλειά το πρώτο τρίμηνο του 2016

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας παραμένουν οι άνεργοι στην Ελλάδα, που βλέπουν την πόρτα επανένταξης να παραμένει κλειστή, χωρίς καμία προοπτική απασχόλησης. Αποσπώντας άλλη μια αρνητική πρωτιά στη Ζώνη του Ευρώ, η χώρα μας «κατάφερε» να εντάξει στην αγορά εργασίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 μόλις το 4,3% των ατόμων που ήταν άνεργοι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι υπερτριπλάσιο, ήτοι ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε 15,4%. Οι μόνες χώρες που έχουν χαμηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα, είναι η Μάλτα, καθώς μόλις το 3,1% των ανέργων του τελευταίου τριμήνου του 2015 κατάφερε να μεταπηδήσει στο εργατικό δυναμικό, εντός του διαστήματος Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2016, και ακολούθησε η Βουλγαρία με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 3,2%. Ακόμα και στην Ισπανία, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι επίσης υψηλό, οι άνεργοι που επανεντάχθηκαν στην αγορά εργασίας έφτασαν στο 16,1%, πάνω δηλαδή από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ ακόμα υψηλότερο είναι το ποσοστό στην Πορτογαλία, αγγίζοντας το 20,2%.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το σημαντικά και σταθερά υψηλό ποσοστό ανεργίας, παράλληλα με τις δραματικά περιορισμένες πιθανότητες επιστροφής στην εργασία για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους δημιουργεί συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας. Η έλλειψη προοπτικής συνδέεται άμεσα με το άκρως ανησυχητικά υψηλό ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στη χώρα μας, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στο τέλος του 2015 έφτανε το 18%, έναντι 4,8% στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτή με τη σειρά της μειώνει την όποια αναπτυξιακή δύναμη μπορεί να έχει μια οικονομία, καθώς η μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή η χωρίς αποτέλεσμα αναζήτηση εργασίας πάνω από 12 μήνες,  δημιουργεί υψηλό κόστος για τα άτομα και την κοινωνία και έχει ως συνέπεια την ακύρωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και των μορφωτικών επενδύσεων. Το 2015 επί συνόλου 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 οπότε ξέσπασε η κρίση. Σχεδόν το ένα τρίτο ήταν μάλιστα άνεργο περισσότερο από δύο χρόνια. 

Η έλλειψη διεξόδων και η μακροχρόνια ανεργία έχουν σύμφωνα με τους οικονομολόγους καταστεί από την έναρξη της οικονομικής κρίσης σε θεμελιώδη προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τη Eurostat από το σύνολο των 13 εκατ. ανέργων που αναζητούσαν δουλειά το τελευταίο τρίμηνο του 2015, μόλις 3 εκατ. μετέβησαν στη ζώνη των απασχολουμένων. Υπήρξαν δε και 2,9 εκατ. άτομα που ενώ εργάζονταν το 2015, κατά το πρώτο διάστημα του 2016 βρέθηκαν άνεργοι. Συνολικά, στην εργασία παρέμειναν 169,7 εκατ. άνθρωποι ηλικίας από 15 έως 74 ετών, ενώ 3,8 εκατ. μετατοπίστηκαν στη ζώνη του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην Ελλάδα, η μεταβίβαση από την ανεργία στον μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό αφορά μόλις το 1,1% των ανέργων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κινείται στο 18,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή