Στο 2,33% η απορρόφηση προγραμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ

Στο 2,33% η απορρόφηση προγραμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις στο 2,33% διαμορφώνεται η απορρόφηση στα τομεακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου της Ν.Δ., βουλευτή Β΄ Αθηνών, Κωστή Χατζηδάκη. Οι πόροι που απορροφήθηκαν περιορίζονται στα 294 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα τομεακά προγράμματα, ενώ στα περιφερειακά προγράμματα ανέρχονται στα 137 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2,53%. Οπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Οικονομίας:

• Η ενεργοποίηση, δηλαδή οι προσκλήσεις έργων στα τομεακά προγράμματα είναι 4,1 δισ. ευρώ ή 32% και στα περιφερειακά 2,1 δισ. ευρώ ή 40%.

• Τα ενταγμένα έργα στα τομεακά προγράμματα ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ ή 11,8% και στα περιφερειακά στα 942 εκατ. ευρώ ή 17,4%.

• Οι νομικές δεσμεύσεις στα τομεακά είναι 1,1 δισ. ευρώ ή 8,5% και στα περιφερειακά 461 εκατ. ευρώ ή 8,5%.

Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες των έργων phasing, των έργων δηλαδή που μεταφέρονται από το παλιό στο νέο ΕΣΠΑ και οι οποίες θα αυξήσουν τα ποσοστά απορρόφησης.

Σχολιάζοντας τα σχετικά στοιχεία ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, με την έννοια της ενεργοποίησης (προσκλήσεις) των προγραμμάτων». Ωστόσο, όπως σημειώνει η πλειονότητα αυτών των προσκλήσεων έχει γίνει το τελευταίο τρίμηνο –με σημαντικά προβλήματα στην κατάρτισή τους και στη διαδικασία αξιολόγησης– και είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους πριν από το τέλος του χρόνου.

Η πραγματικότητα, όπως καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης, «είναι ότι σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη συνδρομή του νέου ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολιγωρεί και επιδεικνύει κάκιστες επιδόσεις. Και αυτό, μάλιστα, παρ’ όλο που παρέλαβε το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ εγκεκριμένο: το συνολικό πρόγραμμα είχε εγκριθεί τρίτο κατά σειρά μεταξύ των 28 κρατών της Ε.Ε. από τον Μάιο του 2014 και τα 19 επιμέρους Επιχειρησιακά Προγράμματα είχαν εγκριθεί από τον Δεκέμβριο του 2014 και ο νόμος για το ΕΣΠΑ είχε ψηφιστεί την ίδια περίοδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή