Ζητείται ευελιξία από SSΜ για τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών

Ζητείται ευελιξία από SSΜ για τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Φρανκφούρτη θα βρεθεί η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) την ερχόμενη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου για διαβουλεύσεις με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του SSM κ. Ντανιέλ Νουί, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έθεσε ξανά το ζήτημα των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες και ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στην ερμηνεία του νόμου για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών. Πρακτικά, με τα κριτήρια του νόμου μόνο ξένα στελέχη μπορούν να αναλάβουν τις θέσεις των προέδρων των επιτροπών των τραπεζών, (καθώς εκτός από διεθνή τραπεζική εμπειρία δεν θα πρέπει να έχουν εργαστεί σε ελληνική τράπεζα τα τελευταία 10 χρόνια), ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι θεσμοί απαιτούν τα 3/5 των επιτροπών να αποτελούνται από ξένους, κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Η μετάβαση της διοίκησης του ΤΧΣ στοχεύει στη συνεννόηση και στον καλύτερο συντονισμό ώστε να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών εντός του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, το 90% των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Διοικητικά τα μεγάλα ανοιχτά θέματα είναι στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να οριστικοποιηθούν ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ο νέος πρόεδρος του ομίλου, ενώ στην Εθνική επίσης θα πρέπει να επιλεγεί ο νέος πρόεδρος. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια πιο ελαστική ερμηνεία του νόμου (για τον οποίο ωστόσο η κυβέρνηση συμφώνησε το 2015 στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης). Η κυβέρνηση έχει ζητήσει επανειλημμένως αλλαγή του σχετικού νόμου, κάτι όμως που οι θεσμοί έχουν αποκλείσει, ενώ είναι δεδομένη η απόλυτη δυσπιστία των δανειστών σε κάθε ελληνική πρωτοβουλία. Το βέβαιο είναι ότι το κρίσιμο ζήτημα των διοικητικών αλλαγών εκτός των αυστηρών διατάξεων του νόμου σκοντάφτει επίσης στη γραφειοκρατία και στον μεγάλο αριθμό των εμπλεκομένων. Για το ζήτημα των διοικήσεων έχουν λόγο οι μέτοχοι των τραπεζών, οι θεσμοί, το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος και πάνω από όλους ο SSM, που ως επόπτης έχει απεριόριστες εξουσίες. Ενεργό ρόλο επιμένει να διεκδικεί και η κυβέρνηση με περιορισμένα ωστόσο πρακτικά αποτελέσματα. Ολα αυτά δημιουργούν ένα εξαιρετικά γραφειοκρατικό και περιοριστικό περιβάλλον, με τελικό αποτέλεσμα το ζήτημα των διοικητικών αλλαγών να παραμένει ανοιχτό εδώ και μήνες, με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των τραπεζών, σε μια συγκυρία που θα έπρεπε να επικεντρώσουν όλη τους την ενεργητικότητα στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στελέχη που προκρίθηκαν από τις επιτροπές των τραπεζών και έλαβαν τις σχετικές εγκρίσεις από το ΤΧΣ και τις ελληνικές αρχές «κόπηκαν» στη συνέχεια από τον SSM και αντίθετα στελέχη για τα οποία είχε δώσει προκρίνει κατ’ αρχάς ο SSM, κόπηκαν από τις ελληνικές αρχές γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου. Την κατάσταση περιπλέκει το αιφνίδιο «ξήλωμα» της διοίκησης του ΤΧΣ, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τα νέα διοικητικά στελέχη των εμπορικών τραπεζών. Η προσωρινή διοίκηση του ΤΧΣ συγκροτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, ενώ η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή