Ξένοι ιδιοκτήτες ακινήτων φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα μέσω AirBnB

Ξένοι ιδιοκτήτες ακινήτων φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα μέσω AirBnB

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και περισσότεροι ξένοι υπήκοοι πιάνονται στα «δίχτυα» της εφορίας, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, καθώς νοικιάζουν «μαύρα», από τη διαδικτυακή πλατφόρμα AirBnB, τα σπίτια τους έναντι εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ ανά βραδιά. Μέχρι τώρα το φαινόμενο ήταν γνωστό στις φορολογικές αρχές στην Αθήνα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, σε δύο τουλάχιστον νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου, έχουν εντοπισθεί αλλοδαποί που εισπράττουν, για παρόμοιες υπηρεσίες, μεγάλα ποσά όπως επιβεβαίωσαν στην «Κ»πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Πριν από μια διετία, πρώην υπάλληλος του ΣΔΟΕ, που υπηρετεί σε εφορία της Πάρου, παρατήρησε κοντά στο σπίτι του, στο Ασπρο Χωριό, ταξί και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα να σταματούν μπροστά σε 3 νεόκτιστα σπίτια που είχε κατασκευάσει Γερμανίδα υπήκοος από το Ανόβερο. Τα ενοικίαζε επί χρόνια χωρίς το Δημόσιο να εισπράττει ούτε ευρώ φόρου. Εκτοτε το φαινόμενο έχει επεκταθεί σε «εξοργιστικό βαθμό», όπως αναφέρει ένας από τους μεγαλύτερους ξενοδόχους της Πάρου, που επιθυμεί και αυτός να παραμείνει ανώνυμος. Σε μερικούς οικισμούς, όπως στη Μάρπησσα και στην Νάουσα, τα δωμάτια και σπίτια που νοικιάζονται είναι πολλές δεκάδες. Οι τιμές κυμαίνονται από τα 35 ώς και πάνω από 1.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ λίγες είναι οι κατοικίες που έχουν τη σχετική βινιέτα του ΕΟΤ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντιμετωπίζει το πρόβλημα και το έχει συζητήσει με τους θεσμούς. Η ιδέα που συζητήθηκε τον Ιούνιο ήταν να επιβάλει ένα φόρο 3-5% στην πηγή, σε κάθε ακίνητο που ενοικιάζεται και πάνω σε αυτόν ένα φόρο 15% –φόρο επιτηδεύματος και όχι φόρο σε επιχείρηση– που θα προκύπτει από το παραστατικό της μίσθωσης. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, σε πολλές περιπτώσεις αλλοδαπός, θα έχει την υποχρέωση στο τέλος του χρόνου να δηλώνει το εισόδημα από τη μίσθωση στο συνολικό εισόδημά του. Κάθε πελάτης του AirΒnB θα αποκτά, σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό έναν αριθμό στην πλατφόρμα, με βάση τον οποίο θα φαίνονται τα εισοδήματα από τις μισθώσεις.

Και ιδιοκτήτες υπεράκτιων

Η πλατφόρμα AirBnB αποτελεί την καλύτερη εκδοχή, καθώς επειδή οι συναλλαγές γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, «πολλοί ιδιοκτήτες φοβούνται και δηλώνουν το εισόδημα από την ενοικίαση των ακινήτων». Σε άλλες πλατφόρμες οι δηλώσεις είναι λιγότερες αλλά σε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών υπεράκτιων ή κυπριακών εταιρειών τα εισοδήματα από μισθώματα δεν δηλώνονται και δεν εμφανίζονται. Σε πολλές περιπτώσεις υποκρύπτονται και άλλες υπηρεσίες (καθαρισμού κ.λπ.) που συνιστούν παράνομη τουριστική δραστηριότητα τουριστικής εκμετάλλευσης, δύσκολη να αποδειχθεί ωστόσο, όπως αναφέρουν στην «Κ» καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου.

Για το θέμα της ενοικίασης κατοικιών ή και δωματίων, το υπουργείο Οικονομικών είχε τον Ιούνιο συζητήσεις με το υπουργείο Τουρισμού, αλλά αυτό που αποφασίσθηκε για την ώρα είναι να καθυστερήσει η όποια ρύθμιση για μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. O πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, είπε στην «Κ» ότι εδώ και ένα χρόνο έχει προτείνει τη λύση του κωδικού στο υπουργείο Οικονομικών και ότι η νομοθεσία για τον φόρο επιτηδεύματος μπορεί να εφαρμοσθεί, καθώς γίνονται πάνω από 3 μισθώσεις τον χρόνο. «Η εξάπλωση του φαινομένου υπονομεύει τα έσοδα του κράτους, καθώς χωρίς φόρο η επιστροφή κεφαλαίου είναι 10% για όσους νοικιάζουν κατοικίες». Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και κάποιοι από τους θεσμούς είχαν αντιρρήσεις στη θέσπιση μιας όχι επαρκώς μελετημένης ρύθμισης που θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θα έλυνε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή