Ετος προκλήσεων για τον ελληνικό τουρισμό το 2017

Ετος προκλήσεων για τον ελληνικό τουρισμό το 2017

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβέβαιη χρονιά γεμάτη προκλήσεις θα είναι για τον ελληνικό τουρισμό το 2017 εκτιμά ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος. Στις παραμέτρους που μπορεί να ευνοήσουν τον ελληνικό τουρισμό περιλαμβάνει το ότι η χώρα παραμένει ασφαλής προορισμός, ενώ επωφελείται από τη γεωπολιτική συγκυρία στην περιοχή της Μεσογείου. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. ο τομέας βρίσκεται σε εγρήγορση για το πώς θα επηρεασθούν οι ταξιδιωτικές συνήθειες των Βρετανών, απόρροια της δύναμης ή αδυναμίας που θα επιδείξει η στερλίνα έναντι του ευρώ.

Από την άλλη, αρνητικό στοιχείο μπορεί να αποτελέσει για ένα ακόμη έτος η έξαρση του μεταναστευτικού και προσφυγικού. Στο εσωτερικό μέτωπο ο τουριστικός τομέας προβληματίζεται από την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και από τις επερχόμενες εξελίξεις στο θέμα των «κόκκινων» δανείων που θα καθορίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί ο συνεχιζόμενος αθέμιτος ανταγωνισμός από τις τουριστικές μισθώσεις σε διαμερίσματα.

Ο κ. Ρέτσος, ενόψει της νέας χρονιάς, ζητεί την προάσπιση του κλάδου, επισημαίνοντας τη συμβολή του στην απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι το 82,8% της αύξησης της απασχόλησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου φέτος στο σύνολο της οικονομίας οφειλόταν στον τουρισμό. Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει, δικαιώνει για μία ακόμη φορά τη στρατηγική επιλογή της ΠΟΞ να διατηρηθεί η αγορά εργασίας στον χώρο του τουρισμού ρυθμισμένη, καθώς δεν παρασύρθηκε από τις μνημονιακές δυνατότητες που δόθηκαν για πλήρη απελευθέρωση. Η ΠΟΞ έχει υπογράψει 3 κλαδικές διετείς συμβάσεις από το 2012 και μετά με τις 2 τελευταίες να προβλέπουν και μικρές αυξήσεις προς τους εργαζομένους. Επικαλούμενος στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, λέει ότι η Ελλάδα –εξαιρώντας το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο– βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν έσοδο από τον εισερχόμενο τουρισμό (1.619 δολ.) και στη 2η θέση σε ό,τι αφορά το καθαρό οικονομικό όφελος του τουρισμού που προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα. Στο μεταξύ, με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Ηλέκτρα ο κ. Ρέτσος μιλά για το νέο ξενοδοχείο που θα ανοίξει εντός του μήνα στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Μητροπόλεως. Πρόκειται για το Electra Metropolis δυναμικότητας 216 δωματίων που αποτελεί μία επένδυση 15 εκατ. Ο κ. Ρέτσος είπε σχετικά στην «Κ» ότι: «Επειτα από 50 έτη λειτουργίας στον όμιλο αποφασίσαμε σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία να προχωρήσουμε σε αυτή την τόσο σημαντική επένδυση, γιατί πιστεύουμε εξακολουθητικά στις δυνατότητες της χώρας, του τουρισμού και της Αθήνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή