Τρεις συνιστώσες για τις αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια

Τρεις συνιστώσες για τις αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνει η κυβερνητική σύγχυση στο θέμα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, ενώ οι δεσμευτικές ημερομηνίες του Μνημονίου για τα συμφωνηθέντα προγράμματα τρέχουν.

Εν μέσω της κρίσιμης διαδικασίας για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ, στο ασφυκτικά προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι πιστωτές (τέλος Οκτωβρίου), ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε σε σταδιακή κλιμάκωση της διαφοροποίησής του στο θέμα της αποκρατικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ). Αυτή τη στιγμή σε κυβερνητικό επίπεδο διαμορφώνονται τουλάχιστον δύο στρατηγικές σε σχέση με τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις και ειδικά για τη ΔΕΗ, τρεις, αφού η διοίκηση της επιχείρησης επιχειρεί να δώσει το δικό της στίγμα στις εξελίξεις. Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, εμπράκτως έχει διαφοροποιηθεί στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με την κατάθεση της τροπολογίας επανακαθορισμού των τελών χρήσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, που οδήγησε σε «πάγωμα» των σχέσεων με τους επενδυτές της Socar. Προηγουμένως είχε διαφωνήσει με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο όμως οριστικοποιήθηκε με δική του υπογραφή, εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις κατά του προέδρου του Ταμείου, Στέργιου Πιτσιόρλα. Χθες, με άρθρο του στο «Euro2day» παρουσίασε και επισήμως τη δική του «πλατφόρμα» για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Σκουρλέτης εκφράζει με σαφήνεια την άποψη ότι «η πώληση μεριδίων του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ δεν είναι απαραίτητη για την επενδυτική τόνωση του κλάδου». Το εναλλακτικό σχέδιο που προτείνει, είναι η εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, η εξωστρέφεια και οι συμπράξεις.

Για τον ΔΕΣΦΑ, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε με νόημα ότι «είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, παρά ταύτα κατορθώσαμε μια θετική παρέμβαση στις τιμές φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις». Η σαφής διαφοροποίηση του κ. Σκουρλέτη σε σχέση με το κυβερνητικό πρόγραμμα ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων έρχεται λίγο πριν από την εκκίνηση της διαδικασίας από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει κάνει σαφές από την πλευρά της ότι αυτό θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις θα πρέπει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2016 να προσλάβει συμβούλους για την πώληση του 17% μετοχών της ΔΕΗ που έχουν περάσει στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ. Ολα δείχνουν ότι μέσα στον Σεπτέμβριο η διχογνωμία υπουργείου Ενέργειας και ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει. Τα πράγματα σε σχέση με τις προοπτικές της ΔΕΗ εμφανίζονται ακόμη ποιο συγκεχυμένα, δεδομένης και της διαφοροποιημένης γραμμής της διοίκησης της ΔΕΗ, τόσο σε σχέση με το Μνημόνιο όσο και σε σχέση με τη στρατηγική Σκουρλέτη. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, που δεν έχει κρύψει τη διαφωνία του για το σχέδιο ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος) για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ, προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας (ΜΟU) με την κινεζική CMEC για την κατασκευή νέας μονάδας λιγνίτη στη Φλώρινα, σχέδια που έχουν απορριφθεί από τους πιστωτές και στοχεύουν στην αποτροπή ενδεχόμενης υποχρέωσης πώλησης μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή