Αυξάνονται κόστος και γραφειοκρατία για τους κατόχους ακινήτων

Αυξάνονται κόστος και γραφειοκρατία για τους κατόχους ακινήτων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται συνεχώς τα έγγραφα και τα πιστοποιητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν, με το αζημίωτο βέβαια, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενδιαφέρονται να τα αξιοποιήσουν, είτε μισθώνοντάς τα είτε πωλώντας τα, με αποτέλεσμα να τίθενται συνεχώς νέα εμπόδια στην αύξηση των συναλλαγών και συνεπώς και στα έσοδα του Δημοσίου. Οπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το τελευταίο διάστημα για την «Προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» θεσπίζεται η υποχρεωτική επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών. Πρόκειται για το πιστοποιητικό «πολεοδομικής νομιμότητας», το οποίο μάλιστα θα καλούνται να φέρουν ακόμα και τα συμβόλαια αποδοχής κληρονομιάς.

Το νέο πιστοποιητικό έρχεται να προστεθεί στην αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή για το πιστοποιητικό «ενεργειακής απόδοσης», το οποίο εκδίδεται πλέον για όλα τα ακίνητα που αποτελούν αντικείμενο μίσθωσης ή πώλησης (μέχρι πριν από ένα χρόνο εξαιρούνταν τα ακίνητα μικρής επιφάνειας, κάτω των 50 τ.μ.), όπως επίσης και τυχόν τέλη κτηματολογίου, αμοιβή μεσίτη, δικηγόρου και συμβολαιογράφου, που συνοδεύουν κάθε πράξη στην αγορά ακινήτων. Επί της ουσίας, κάθε ιδιοκτήτης που επιθυμεί να αξιοποιήσει το ακίνητό του στο άμεσο μέλλον θα καλείται να έχει «ανά χείρας» μια σειρά εγγράφων για την έκδοση των οποίων απαιτούνται σημαντικά ποσά, που κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες ευρώ έως αρκετές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια και το είδος του ακινήτου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) τονίζει ότι το νέο αυτό πιστοποιητικό επεκτείνεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς ή κληροδοσίας, αλλά και στις μεταγραφές κατακυρωτικών εκθέσεων πλειστηριασμών και δικαστικών αποφάσεων επιδίκασης ακινήτου, με φορείς της αγοράς ακινήτων να αναμένουν σημαντικές δυσχέρειες στην ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών πλειστηριασμού των χιλιάδων ακινήτων που έχουν συσσωρεύσει οι τράπεζες στην κατοχή τους. Επίσης, το νέο πιστοποιητικό επεκτείνεται έμμεσα και στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, αφού αξιώνει την επισύναψη σχετικής βεβαίωσης σε κάθε αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας, την ίδια στιγμή που στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» θεσμοθετείται η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης όλων των επιχειρήσεων, τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΜΙΔΑ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών, «οι διατάξεις αυτές δεν παρεμποδίζουν απλώς τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων, αλλά εξοργίζουν τους πολίτες, μεταβάλλουν τους συμβολαιογράφους σε συλλέκτες άπειρων εγγράφων και κινδυνεύουν να μετατρέψουν τη χώρα σε απέραντο «νεκροταφείο ακινήτων», όπου τίποτε δεν θα πωλείται ούτε θα ενοικιάζεται ούτε θα κληρονομείται». Οπως επισημαίνεται, αποτέλεσμα της διάταξης αυτής θα είναι στην καλύτερη περίπτωση να οδηγηθούν οι ιδιοκτήτες στη σιωπηρή αποδοχή των κληρονομιαίων ακινήτων (μέσω της παρέλευσης άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς), χωρίς να συντάσσουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, κάτι που θα οδηγήσει σε απόλυτη ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών, στη χειρότερη δε περίπτωση να «ρημάξει» κυριολεκτικά η χώρα από δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, που ουδείς θα ενδιαφέρεται να τα κληρονομήσει, με άμεση συνέπεια να δημιουργηθεί ένα ακόμη πρόσκομμα στη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και μία ακόμη απώλεια σε δημόσια έσοδα από το φόρο κληρονομιάς».

Επιπλέον, οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα δεν φαίνεται να έχουν τέλος, καθώς, όπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, με άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επανέρχεται η μοναδική βεβαίωση που είχε καταργηθεί για να περιοριστεί η γραφειοκρατία στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που είναι η βεβαίωση του δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ. Η βεβαίωση αυτή, λοιπόν, επανέρχεται και παράλληλα επιμηκύνεται η παραγραφή οφειλών προς τους ΟΤΑ από τα πέντε χρόνια στα είκοσι, με αποτέλεσμα «οι δήμοι να αξιώνουν από τον ιδιοκτήτη τέλη 20ετίας, που μπορεί να είναι και μεγαλύτερα από την αξία ολόκληρου του ακινήτου», καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή