Τριμερής συνάντηση Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου για την ενέργεια

Τριμερής συνάντηση Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου για την ενέργεια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητικότητα για την ενίσχυση του ενεργειακού άξονα Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, υπό το φως και των νεότερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με αφορμή την έλευση στην Αθήνα του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, Υuval Steonotz, για τη συμμετοχή του στο 2ο «Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit» θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή του Ελληνα υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και του υπουργού Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Λακκοτρύπη, που θα επισκεφθεί την Αθήνα ειδικά για την τριμερή. Η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών αποτελεί συνέχεια της τριμερούς συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους στη Λευκωσία και την υιοθέτηση από τους ηγέτες των τριών χωρών της Διακήρυξης της Λευκωσίας, με στόχο την επιτάχυνση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς και κυρίως στη δημιουργία ενός νέου σταθερού πυλώνα στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.

Η νέα τριμερής συνάντηση σε επίπεδο αρμοδίων υπουργών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που επισφραγίστηκαν με τη συμφωνία Αιγύπτου- Κύπρου για την εξαγωγή του φυσικού αερίου, εξέλιξη που αναζωπύρωσε τη συζήτηση περί οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Η Ελλάδα φέρεται να επιδιώκει από την πλευρά της την ενίσχυση μιας συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συνορεύουν στη Μεσόγειο (Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα), αν και οι εξελίξεις φαίνεται να αφήνουν εκτός συναγωνισμού το βασικό έργο ελληνικού ενδιαφέροντος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της περιοχής στη Μεσόγειο, δηλαδή τον αγωγό ΕastMed. Στο επίκεντρο της τριμερούς της 29ης Σεπτεμβρίου θα βρεθεί το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας (EuroAsia Interconnector) για την εξαγωγή ρεύματος που θα παράγεται από φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ομάδες που έχουν συστήσει τα υπουργεία Ενέργειας των τριών χωρών δουλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει ενταχθεί στα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή