Τόκους 110 εκατ. ευρώ έχει πληρώσει η Ελλάδα στη Βιέννη για τα δάνεια

Τόκους 110 εκατ. ευρώ έχει πληρώσει η Ελλάδα στη Βιέννη για τα δάνεια

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 110 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό σε τόκους που εισέπραξε, μέχρι τα μέσα του 2016, η Αυστρία από την Ελλάδα, για απευθείας δάνεια της Βιέννης προς την Αθήνα, ύψους 1,557 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Προϋπολογισμού της αυστριακής Βουλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία –σε απάντηση ερώτησης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ομάδα Στρόναχ (σ.σ. του εκκεντρικού Αυστροκαναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ)- η συμμετοχή της Αυστρίας γενικά στα ευρωπαϊκά προγράμματα βοήθειας ανήλθε συνολικά σε 3,9 δισ. ευρώ σε μετρητά και σε 9,9 δισ. σε εγγυήσεις για δάνεια που είχαν δοθεί από το πρώτο προσωρινό ταμείο διάσωσης EFSF.

Από τα 3,9 δισ. ευρώ που έχει καταβάλει η Αυστρία σε μετρητά, το 1,557 δισ. ευρώ ήταν για απευθείας δάνεια προς την Ελλάδα, για τα οποία η Αθήνα έχει καταβάλει, μέχρι τα μέσα του 2016, τόκους ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα 2,227 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει ως εταιρικό κεφάλαιο στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ESM, ο οποίος, εκτός της Ελλάδας, έχει χρηματοδοτήσει μέσα από προγράμματα βοήθειας, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Τα υπόλοιπα 116 εκατομμύρια ευρώ, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ειδικό λογαριασμό, είναι κέρδη της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας από την πώληση ελληνικών ομολόγων και στη βάση συμφωνίας του 2012 πρέπει να καταβληθούν στην Ελλάδα, όταν δοθεί το «πράσινο φως» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το γεγονός της καταβολής τόκων ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στην Αυστρία για τα διμερή δάνεια ανατρέπει τελείως την καταστροφολογία που χρησιμοποίησε, στο πλαίσιο της ανθελληνικής προπαγάνδας του μέσα στα προηγούμενα χρόνια, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης, για δήθεν τεράστια μειονεκτήματα για τους Αυστριακούς φορολογουμένους από τις ενέργειες διάσωσης της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή