Πλαφόν 10% στην αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών συντάξεων

Πλαφόν 10% στην αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών συντάξεων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαφόν 10% στην αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών, ώστε να αποφευχθεί νέο σοκ στους συνταξιούχους από τον Οκτώβριο, ακόμη και με μηδενισμό των συντάξεων, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβολή «ανώτατου πλαφόν» 10% επί της καταβαλλόμενης σύνταξης στις δόσεις για τις αναδρομικές περικοπές των επικουρικών συντάξεων θα προβλεφθεί με διάταξη στο σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία. Αυτό στην πράξη θα οδηγήσει σε αύξηση των δόσεων κατά την αναδρομική παρακράτηση των μειωμένων επικουρικών που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Θα δημιουργήσει όμως και «τρύπα» στα έσοδα του ΕΤΕΑ που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 20 με 25 εκατ. ευρώ. Αναμένεται μάλιστα να τεθεί προς διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς βάσει του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, το υπερεπικουρικό δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με κρατικά κεφάλαια και το έλλειμμά του πρέπει να καλύπτεται είτε από μείωση των συντάξεων, είτε από τα αποθεματικά του Ταμείου.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ διαπίστωσαν ότι η αναδρομική παρακράτηση του επόμενου τριμήνου θα οδηγήσει σε σχεδόν μηδενική σύνταξη περίπου 60.000 συνταξιούχους.

Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται διάταξη σύμφωνα με την οποία η κάθε δόση για τα αναδρομικά δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% της νέας επικουρικής σύνταξης. Εάν για παράδειγμα η νέα σύνταξη μετά την περικοπή ανέρχεται σε 150 ευρώ, η δόση για τα αναδρομικά δεν μπορεί να είναι πάνω από 15 ευρώ. Με αυτό τον μηχανισμό ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη και 10 δόσεις προκειμένου να επιστραφεί το σύνολο των αναδρομικών, σε περιπτώσεις που το ψαλίδι έφθασε ή και ξεπέρασε το 45%.

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν στις 4 Οκτωβρίου παράλληλα με την πρώτη δόση της επιστροφής αναδρομικών θα εφαρμοστεί και το τρίτο και τελευταίο (τουλάχιστον για το 2016) πακέτο περικοπών, καθώς θα επαναπροσδιοριστούν παροχές συνταξιούχων που προέρχονται από πρατήρια υγρών καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ), τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου (Ε.ΤΑΠ-ΜΜΕ), τους συνταξιούχους Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) και τους συνταξιούχους της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ).

Εν τω μεταξύ, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καθορίζεται το ύψος των μειώσεων που θα επιβληθούν από τον Οκτώβριο σε πρώην τραπεζοϋπαλλήλους – δικαιούχους προσυνταξιοδοτικών παροχών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέγιστη μείωση της τάξης του 21%, ενώ ορίζεται ότι καμία σύνταξη δεν θα πέσει κάτω από τα 620 ευρώ μεικτά. Η εγκύκλιος αφορά την αναπροσαρμογή των προσυνταξιοδοτικών παροχών 11.000 πρώην τραπεζοϋπαλλήλων της Εμπορικής, της πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και της Αττικής Τράπεζας που έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου με το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ αλλά και ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή