Η Αθήνα εξετάζει έξοδο στις αγορές μετά την ένταξη στο QE

Η Αθήνα εξετάζει έξοδο στις αγορές μετά την ένταξη στο QE

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, μετά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. H επιστροφή στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2014, θα γίνει με την έκδοση ενός ή δύο μικρών ομολόγων και βασικό στόχο να καταγράψει τις διαθέσεις των επενδυτών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο ακριβής χρόνος έκδοσης των ομολόγων, καθώς παρατηρείται διχογνωμία μεταξύ των μελών του οικονομικού επιτελείου. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, η οποία πιθανώς θα συνεπάγεται τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων» εξηγεί ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση που θα αρχίσει περί τα μέσα Οκτωβρίου και περιλαμβάνει δύσκολα θέματα, όπως τα εργασιακά. Δεύτερον, να αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να ενσωματωθούν στην έκθεση βιωσιμότητας την οποία θα κάνει η ΕΚΤ πριν αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Οσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσής του, ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι «οι συζητήσεις με τον ESM συνεχίζονται» και διευκρινίζει ότι «αυτή τη στιγμή εστιάζουν στον τρόπο διαμόρφωσης ενός σταθερού επιτοκίου αποπληρωμής των ομολόγων».Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι, εάν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα καθιστούν ασφαλέστερη τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και διαμορφώνουν συνθήκες ομαλής αποπληρωμής του, τότε η ΕΚΤ θα ανοίξει τις «πόρτες» του QE για την Ελλάδα μέχρι τα τέλη του έτους. Πάντως, πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Παπαδημούλη, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα» για ενδεχόμενες αγορές ελληνικού χρέους, στις ανολοκλήρωτες συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στους εταίρους για ελάφρυνση του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή