Υπόσχεση για κλείσιμο των προαπαιτουμένων

Υπόσχεση για κλείσιμο των προαπαιτουμένων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένουν στις Βρυξέλλες την ολοκλήρωση των υπόλοιπων προαπαιτουμένων που θα επιτρέψουν την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ και έτσι θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Αυτή τουλάχιστον ήταν η διαβεβαίωση που έλαβε Ευρωπαίος αξιωματούχος από την ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή τα 13 προαπαιτούμενα που υπολείπονται θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Euroworking group που είναι προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα και σαφώς πριν από το επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 10 Οκτωβρίου. Αυτό το χρονοδιάγραμμα έδινε Eυρωπαίος αξιωματούχος χθες κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ξεκάθαρο είναι πως η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για να λάβει τα 2,8 δισ. και ότι σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η εκταμίευση έχει ξεφύγει χρονικά, καθώς υπολογιζόταν για τις 15 Σεπτεμβρίου. Ομως, μία είναι η ξεκάθαρη προθεσμία που βρίσκεται στο τέλος Οκτωβρίου, καθώς μέχρι τότε είναι διαθέσιμα τα 2,8 δισ. Αν η ελληνική πλευρά καθυστερήσει περισσότερο, τότε θα πρέπει η εκταμίευση να περάσει για άλλη μία φορά από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Οπως ανέφερε ο Eυρωπαίος αξιωματούχος, αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα».

Αλλος Eυρωπαίος αξιωματούχος, όμως, εξέφραζε αμφιβολίες στην «Κ» για το κατά πόσον θα είναι εφικτή η ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων μέσα σε λίγες εβδομάδες όπως διαβεβαιώνει η ελληνική πλευρά, καθώς μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της πρώτης αξιολόγησης στο τέλος Μαΐου, έχει γίνει μικρή πρόοδος.

Οσον αφορά τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται, τα πιο βασικά είναι αυτά που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, την αγορά εργασίας και τη διοίκηση των τραπεζών. «Είναι αλήθεια ότι το Ταμείο δεν έχει ακόμα το Εποπτικό του Συμβούλιο και γι’ αυτό είμαστε ακόμα δύο βήματα μακριά από το να τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο» τόνιζε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα του μήνα για να προετοιμάσουν τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία όπως λέει ο αξιωματούχος αναμένεται να είναι δύσκολη πολιτικά σε θέματα αγοράς εργασίας και «δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σε 1-2 εβδομάδες».

Τέλος επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία θα αποφασιστεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τα κράτη-μέλη όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια να δώσει το «πράσινο φως» και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ που θα του επιτρέψει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Ελλάδα θα είναι το πρώτο θέμα στο Eurogroup της Παρασκευής στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και η πορεία των προαπαιτουμένων θα συζητηθεί διεξοδικά εκεί. Συγχρόνως δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το θέμα της δίωξης του κ. Γεωργίου συζητηθεί και στο επίπεδο των υπουργών της Ευρωζώνης, αν και δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή