Σημάδια εξάντλησης εμφανίζει ο κλάδος του εξαγωγικού εμπορίου

Σημάδια εξάντλησης εμφανίζει ο κλάδος του εξαγωγικού εμπορίου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στασιμότητα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις ελληνικές εξαγωγές και τον Ιούλιο, με συνέπεια από τις αρχές του έτους να καταγράφεται συνολικά υποχώρησή τους. Η υποχώρηση αυτή η οποία, εάν δεν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή, είναι χαμηλή σε όρους ποσοστών, 0,9% το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά σημαντική και συνάμα ανησυχητική: πρώτον, διότι το εξαγωγικό εμπόριο ήταν από τις αρχές της κρίσης μία από τις ελάχιστες «σανίδες σωτηρίας» για την ελληνική οικονομία και δεύτερον, διότι είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης που ο κλάδος εμφανίζει σημάδια εξάντλησης.

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αποδίδουν τη δυσμενή αυτή εξέλιξη στο γεγονός ότι καλούνται για μία ακόμη χρονιά να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά περιορισμένης ρευστότητας που επιδεινώνεται από την ασυνέπεια του Δημοσίου, καθώς η παρακράτηση του πιστωτικού ΦΠΑ πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα παρατηρείται εκτόξευση των εισαγωγών σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015, η οποία όμως οφείλεται στο γεγονός ότι τον περυσινό Ιούλιο οι εισαγωγές ουσιαστικά «πάγωσαν» λόγω των capital controls.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας, η αξία των εξαγωγών τον Ιούλιο του 2016 ανήλθε συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών σε 2.249,5 εκατ. ευρώ έναντι 2.328,9 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015, παρουσιάζοντας μείωση 3,4%. Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές εμφανίζουν μια μικρή αύξηση 0,7%.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σε 14.249 εκατ. ευρώ έναντι 15.355,8 εκατ. ευρώ το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015, παρουσιάζοντας μείωση 7,2%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές επίσης καταγράφουν υποχώρηση, της τάξεως του 0,9%.

Πέραν των καυσίμων, σημαντική είναι η υποχώρηση της αξίας των εξαγωγών σε σειρά άλλων κατηγοριών προϊόντων όπως στα βιομηχανικά, στα χημικά, στις πρώτες ύλες, στα λίπη – έλαια.

Αύξηση 18,2% κατέγραψαν οι εισαγωγές τον Ιούλιο του 2016 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015, στα 3.593,6 εκατ. ευρώ έναντι 3.040,5 εκατ. ευρώ. Μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές καταγράφουν αύξηση 26,5%.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 οι εισαγωγές εμφανίζονται μειωμένες κατά 0,5%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή παρατηρείται αύξηση κατά 8,8%. Η θεαματική αύξηση των εισαγωγών τον Ιούλιο του 2016 πρόκειται στην ουσία για «διόρθωση», καθώς τον περυσινό Ιούλιο οι εισαγωγές, λόγω της επιβολής των capital controls, είχαν μειωθεί κατά 32% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να αυξάνεται θεαματικά τον Ιούλιο και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, κατά 88,9% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο (ή 97,9% χωρίς τα πετρελαιοειδή). Στο επτάμηνο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, επηρεασμένο και από την υποχώρηση των εξαγωγών, καταγράφει αύξηση 9,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση του ελλείμματος είναι 21,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή