Σταθεροποιούνται οι τιμές των ενοικίων κατοικίων στην Ελλάδα

Σταθεροποιούνται οι τιμές των ενοικίων κατοικίων στην Ελλάδα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των ενοικίων κατοικιών σε πανελλαδικό επίπεδο κατά το τρέχον έτος, καθώς, σύμφωνα με σχετική έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων της RE/MAX, οι τιμές υποχώρησαν μόλις κατά 1%, με την πτώση στην Αττική να μην ξεπερνά το 0,9%, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα ενοίκια παρέμειναν αμετάβλητα. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, η θετική αυτή εικόνα, ιδίως σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών στην πλειονότητα των περιοχών, ενώ στις υπόλοιπες, η ζήτηση παρέμεινε σταθερή. Οι ενοικιαστές κινούνται κατά κύριο λόγο σε μικρότερης επιφάνειας ακίνητα, της τάξεως των 60-80 τ.μ., έχοντας όμως σαφή προτίμηση σε νεότερες κατασκευές, ηλικίας 10-15 ετών.

Ειδικότερα, στην Αττική, ναι μεν η πορεία των τιμών ενοικίασης ήταν σχετικά σταθερή τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάλογα με την περιοχή. Ετσι, στις ακριβές περιοχές, όπως η Εκάλη και το Νέο Ψυχικό, η πτώση ήταν σημαντική, καθώς διαμορφώθηκε σε 13%, ενώ ακολούθησαν τα ενοίκια στις συνοικίες των δυτικών προαστίων, όπου τα ενοίκια μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 10%. Πτωτικά κινήθηκαν και ορισμένα τμήματα του κέντρου, όπως οι Αμπελόκηποι, όπου οι τιμές των ενοικίων υποχώρησαν κατά 11%.

Ωστόσο, γενικότερα τα ενοίκια στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας ήταν σταθερά, με εξαίρεση το Κολωνάκι, όπου σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 5%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας, σε μια σαφή ένδειξη αύξησης της ζήτησης. Αντίστοιχα, σταθερά παρέμειναν τα ενοίκια και στα νότια προάστια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX, στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμούνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα. Ειδικότερα, σε περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, προτιμώνται διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, γύρω στα 80 τ.μ., κάτω των 20 ετών, σε τιμές 400-500 ευρώ. Στις φθηνές περιοχές, όπως π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια, προτιμώνται επίσης τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, αλλά σε τιμές κάτω από 350 ευρώ. Τέλος, στις ακριβές περιοχές (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία) ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες εμβαδού άνω των 150 τ.μ., 15ετίας, σε τιμές 1.000 με 1.200 ευρώ, ενώ στις πλέον ακριβές περιοχές (Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη) οι ενοικιαστές ενδιαφέρονται για μονοκατοικίες 250-400 τ.μ., όπου οι τιμές ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και αγγίζουν τα 2.500 ευρώ.

Στην Θεσσαλονίκη, όπου σε γενικές γραμμές τα ενοίκια παρέμειναν αμετάβλητα, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα μικρά διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο, σε καλή κατάσταση, ασχέτως ηλικίας, επιφάνειας 40-50 τ.μ., σε τιμές 250-300 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, 70-80 τ.μ., στα 400 ευρώ.

Στις βόρειες και δυτικές συνοικίες (από Συκιές έως Κορδελιό) ζητούνται διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, γύρω στα 80 τ.μ., μέχρι 20ετίας, με τιμή ενοικίασης της τάξεως των 300 ευρώ. Στις ακριβές περιοχές (Πανόραμα) προτιμούνται οι μεζονέτες, με εμβαδόν περίπου 180 τ.μ., 15ετίας, με κόστος 700 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή