Καλύτερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας ζητεί ο ΣΕΒ

Καλύτερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας ζητεί ο ΣΕΒ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ορθή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με ξεκάθαρους και σταθερούς κανόνες και όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας, τόσο για τα έσοδα του Δημοσίου όσο και για τη λειτουργία των αγορών, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία. Προτάσσοντας τις ιδιωτικοποιήσεις και την εισροή σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων και τεχνογνωσίας ως βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο ΣΕΒ επισείει την προσοχή σε κρίσιμες παραμέτρους για τη σωστή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

«Βλέπουμε να απαξιώνονται σε πολλές περιπτώσεις περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου λόγω των καθυστερήσεων που προκαλεί στις ιδιωτικοποιήσεις η πολιτική τριβή, με αποτέλεσμα να πωλούνται «για ένα κομμάτι ψωμί» και σε άλλες να επικρατεί ως σημαντικότερο κριτήριο το τίμημα της αποκρατικοποίησης χωρίς να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τυχόν στρεβλώσεις που προκαλούνται στην αγορά από τον πλημμελή σχεδιασμό, σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ, με αφορμή και την έντονη δημόσια συζήτηση γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες και το αναμφίβολα –όπως το χαρακτηρίζει– υψηλό τίμημα.

Η προβληματική κατάσταση του πλαισίου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας επιδεινώθηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω της εισπρακτικής λογικής που επιβλήθηκε στις «μνημονιακές» αποκρατικοποιήσεις, με κύριο στόχο το άμεσο δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνει ο ΣΕΒ. Παρατηρεί επίσης ότι στα χρόνια της κρίσης παρέμεινε ανύπαρκτη η ανάλυση των έμμεσων επιπτώσεων που έχει η διαχείριση ενός δημοσίου πόρου, είτε αποτελεί τηλεοπτικό φάσμα είτε αποτελεί υποδομή, από έναν ιδιώτη. Αναφέρει την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ως χαρακτηριστικό παράδειγμα που επηρεάζει άμεσα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Σημειώνει μάλιστα ότι «παρότι η διαφαινόμενη κατάληξη του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ προκαλεί αναστάτωση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το γεγονός ότι ειδικά σε αυτή την περίπτωση αποτρέπεται μια αύξηση της τάξεως του 65% στα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου, είναι κάτι που θα επηρεάσει θετικά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής».

Στα θετικά παραδείγματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ο ΣΕΒ αναφέρει το λιμάνι του Πειραιά και την Cosco, την Αττική Οδό, το αεροδρόμιο Αθηνών, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και οριακά ακόμη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το μετρό.

Ο ΣΕΒ στέκεται και στο θέμα της παιδείας, επικρίνοντας τις παρεμβάσεις του αρμόδιου υπουργείου στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων. «Αντί να προσπαθεί να φτάσει το δημόσιο σχολείο στο επίπεδο του καλού ιδιωτικού, επιχειρεί το αντίθετο, ενώ όλοι πλέον γνωρίζουν ότι αυτό αποβαίνει εις βάρος όχι μόνο των παιδιών αλλά τελικά και των εκπαιδευτικών, που χάνουν την ευκαιρία να προσφέρουν όσα θα ήθελαν», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή