«Yπερταμείο» και διαφθορά επί τάπητος στην επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης

«Yπερταμείο» και διαφθορά επί τάπητος στην επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει σήμερα ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Αν και αυτή την εβδομάδα οι συζητήσεις αφορούν στην πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ ευρώ, είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα επεκταθούν και στην προετοιμασία του δεύτερου ελέγχου που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου (αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις).

Σήμερα, την αρχή θα κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, που θα συζητήσει θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς με τους εκπροσώπους της τρόικας. Θέματα τα οποία δεν βρίσκονται στη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων. Κάτι που είναι ενδεικτικό των προθέσεων για να ανοίξει όλο το φάσμα των ζητημάτων και να μην περιοριστούν οι διαβουλεύσεις στα θέματα των προαπαιτούμενων μέτρων.

Στη συνέχεια, σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακλώτος, θα έχει σύσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών για να εξετάσουν τα θέματα του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, για να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δις ευρώ στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση θα πρέπει:

– Να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών.

– Να έχει ολοκληρώσει τον εσωτερικό κανονισμό του Ταμείου.

– Να έχει μεταφέρει το δεύτερο πακέτο ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

– Να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού στον ιδιώτη επενδυτή.

– Να έχει ενισχύσει το πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

– Να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες αναφορικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό

Στη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων περιλαμβάνονται και οι δράσεις για τον τομέα της ενέργειας, η στελέχωση της νέας αρχής για τα έσοδα και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Υπενθυμίζεται ότι αν όλα αυτά δεν γίνουν έως τα τέλη Οκτωβρίου, τα 2,8 δις ευρώ παύουν να είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα. Για αυτό και στην κυβέρνηση θέλουν να έχουν κλείσει όλα αυτά τα μέτωπα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πέραν αυτών, μέσα στην εβδομάδα που θα βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, θα γίνει συζήτηση και για τα θέματα του δεύτερου ελέγχου. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τα ειδικά μισθολόγια, οι εργασιακές αλλαγές, το θέμα των εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα «κόκκινα» δάνεια είναι μερικά από τα πλέον δύσκολα θέματα του ελέγχου.

Την ερχόμενη εβδομάδα κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να βρεθούν στις ΗΠΑ για τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τα στελέχη του ΔΝΤ θα παραμείνουν στην Αθήνα για να καταρτίσουν την ετήσια έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου 4. Οι επαφές των δύο πλευρών θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, ώστε να διασφαλιστεί ότι μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα έχουν κλείσει όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή