Από το 2018 οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Από το 2018 οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίφτινγκ αντί για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ το 2017 προχωράει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ακόμα και το λίφτινγκ όμως χρειάζεται την έγκριση της τρόικας, καθώς η απαλλαγή από τον φόρο των ευπαθών ομάδων σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν ισόποσα από άλλες πηγές ή να επιβαρυνθούν περαιτέρω όσοι διαθέτουν υψηλότερη ακίνητη περιουσία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το εισπράξιμο ποσό θα πρέπει να διατηρηθεί στα επίπεδα των 2,65 δισ. ευρώ.

Ετσι, ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται και το 2017, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη ακόμα και πριν από λίγες μέρες υποστήριζαν ότι το 2016 θα είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής του.

Σχεδιάζουμε διεύρυνση των απαλλαγών, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να απαλλάξει εντελώς από τον ΕΝΦΙΑ τους ανθρώπους που απολαμβάνουν έκπτωση 50% στον φόρο. Δηλαδή οι ανωτέρω θα απαλλαγούν πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, έκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει, όμως, να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ)  Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε για το μέλλον μειώσεις στους έμμεσους φόρους όπως και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάσταση από άλλον φόρο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, που αποτελεί ειδικό κεφάλαιο στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, το οποίο εξαιτίας των διαφωνιών με τους πιστωτές της χώρας δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή. Ωστόσο παραμένει άγνωστο, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις, εάν το μέτρο θα αφορά όλους τους επιχειρηματίες και αν ο λογαριασμός θα είναι ακατάσχετος στο σύνολό του.

Σε ό,τι αφορά την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, θα δοθεί –όπως είπε ο πρωθυπουργός– η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν πληρώνοντας τον νόμιμο φόρο που τους αναλογεί. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε όσους κρύβουν χρήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η περίοδος της ασυλίας τελείωσε». Σημειώνεται ότι αρχικώς οι πιστωτές της χώρας είχαν ζητήσει την επιβολή φόρου για όσους αποκαλύψουν εθελοντικά εισοδήματα που είχαν αποκρυβεί από την εφορία με συντελεστή 80%. Προφανώς το ύψος του συντελεστή που είχε προταθεί από τους δανειστές δεν επέτρεπε στην κυβέρνηση να καταθέσει τις σχετικές διατάξεις στη Βουλή. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι προσέλθουν οικειοθελώς στην εφορία ξεκινάει από 40%-42% και φθάνει σε περίπου 52% που έγινε η φοροδιαφυγή.

Σημειώνεται ότι ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα, προκειμένου να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή