Στην τρόικα το σχέδιο για «πάγωμα» των οφειλών προς τα Ταμεία

Στην τρόικα το σχέδιο για «πάγωμα» των οφειλών προς τα Ταμεία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο επίσημο κρας τεστ της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας σε πάνω από 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους με χρέη προς τα Ταμεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Η συζήτηση για το ασφαλιστικό έρχεται να ολοκληρώσει τον πρώτο σύντομο κύκλο διαπραγματεύσεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των επικεφαλής του κουαρτέτου των πιστωτών.

Χθες, κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών για τα εργασιακά, επανεπιβεβαιώθηκε η πρόθεση όλων να αποτελέσει βάση της διαπραγμάτευσης για τη β΄ αξιολόγηση, που θα συνεχιστεί από τις 17 Οκτωβρίου και μετά, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «σοφοί» βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατάρτισης του πορίσματος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας και τους θεσμούς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος επεδίωξε κατά τη συνάντηση να μεταφέρει για μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου την όποια νομοθετική παρέμβαση για το μεγάλο «αγκάθι» των εργασιακών, τις ομαδικές απολύσεις. Βέβαια, τόσο πριν από το ραντεβού με τους θεσμούς, όσο και μετά, ο κ. Κατρούγκαλος διατήρησε τους επίμονα υψηλούς τόνους του κατά των θέσεων του ΔΝΤ, καθώς κεντρική επιδίωξή του είναι η πολιτική απομόνωση του Ταμείου.

Σήμερα, ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να καταθέσει στους δανειστές την ολοκληρωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αυτοαπασχολουμένους, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν στην ώρα τους τις τρέχουσες εισφορές, με δικλίδες ασφαλείας, ώστε να μην καταρρεύσουν τα έσοδα των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ στο μεσοδιάστημα. Αν και πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, πληροφορίες προερχόμενες από το υπουργείο αναφέρουν πως όταν παρουσιάστηκε στα τεχνικά κλιμάκια «δεν βρήκε τοίχο».

Ασφαλιστικό

Στη συνάντηση θα «κλειδώσουν» και οι τρεις διατάξεις, που έρχονται ως… ουρά από την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους (αύξηση εισφορών για αγρότες, αυτοαπασχολουμένους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, καθώς και τον νέο τρόπο καθορισμού της έκπτωσης στην εφάπαξ εξαγορά πλασματικών ετών). Ηδη, το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία στο οποίο έχουν προσαρτηθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και αναμένεται εντός των ημερών να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή. Σε αυτό, υπάρχει και η διάταξη που προβλέπει την εφαρμογή της τροπολογίας Χουλιαράκη στον ιδιωτικό τομέα, ώστε η κάθε δόση αναδρομικών να μην υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης. Η διάταξη κρίθηκε αναγκαία μπροστά στο ενδεχόμενο να μηδενιστούν κατά το επόμενο τρίμηνο οι συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων, στο πλαίσιο της αναδρομικής μείωσης των επικουρικών. Βέβαια, η διάταξη ορίζει ότι το ποσό της δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50 ευρώ, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις, σε συνδυασμό με τα αναδρομικά, να οδηγούν σε πολύ μικρή επικουρική σύνταξη για το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή