Φέσσας: «Δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία»

Φέσσας: «Δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι μακροοικονομικές ισορροπίες έχουν αποκατασταθεί. Δεν έχει, όμως, αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία». Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Θεόδωρος Φέσσας έδωσε το στίγμα της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, καλώντας για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερο κράτος. Η μη εφαρμογή των παραπάνω –ή τουλάχιστον στον βαθμό που απαιτείται– οδηγεί στην κατάσταση που περιέγραψε ο κ. Φέσσας κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες για την παρουσίαση σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. «Από τη μία φαίνεται ότι αντέχουμε. Από την άλλη, όμως, η ανάκαμψη είναι εξαιρετικά αδύναμη», πρόσθεσε μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Ο ίδιος έκανε λόγο για παράλογη υπερφορολόγηση και δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να είναι πηγή δημιουργίας πλούτου το κράτος, καθώς δεν έχει ούτε την οικονομική ούτε την επιχειρησιακή δυνατότητα». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προέβη και σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας:

• Πιστή και γρήγορη εφαρμογή του Μνημονίου κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

• Επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

• Διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

• Εφαρμογή οδικού χάρτη για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών παράλληλα με ισοδύναμο πρόγραμμα αντιμετώπισης της φοροκλοπής.

• Στοχευμένη μείωση λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου.

• Οριζόντια κίνητρα για τις επιχειρήσεις, όπως αποσβέσεις φόρων για επενδυτικές δαπάνες.

Με περικοπές θέσεων εργασίας, σε περίπτωση που που δεν γίνει συμψηφισμός οφειλών των επιχειρήσεων με οφειλές του κράτους προς αυτές και συνεχισθούν οι υπερβολικές, όπως τις χαρακτήρισε, επιστροφές (rebate – επιβολή έκπτωσης από τον ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας και προμηθευτές) προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της φαρμακοβιομηχανίας σήμερα είναι οι υποχρεωτικές επιστροφές που ανέρχονται στο 30% του κύκλου εργασιών, για να προσθέσει λίγο αργότερα «οι αντοχές μας τελειώνουν». Στη συνέχεια, ωστόσο, υποστήριξε ότι είναι εφικτό το σενάριο το μερίδιο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να φτάσει από 22% σε 40% το 2022 και οι εξαγωγές από τα 900 εκατ. σήμερα σε 1,7 δισ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, υπό την αιγίδα μάλιστα του οποίου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εκδήλωση, υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης και εκτίμησε ότι το 2016 θα κλείσει ο κύκλος της ύφεσης. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει μεν η χώρα τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, αλλά ότι παράλληλα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα του φαρμάκου, ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι προ κρίσης λειτουργούσε ένα προστατευτικό καθεστώς που οδήγησε σε κερδοσκοπία και ανεξέλεγκτη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, προκαλώντας αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ κατά την κρίση μειώθηκε βίαια η φαρμακευτική δαπάνη, διαλύοντας τόσο το κοινωνικό κράτος όσο και την παραγωγική βάση. «Δεν χρειάζεται πρώτα να γίνει η παραγωγική ανασυγκρότηση και μετά να δούμε τι θα δώσουμε στο κοινωνικό κράτος», υποστήριξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή