Μείωση ανεργίας στο 23,1% το β΄ τρίμηνο

Μείωση ανεργίας στο 23,1% το β΄ τρίμηνο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική υποχώρηση στο 23,1% κατά το β΄ τρίμηνο του 2016, έναντι 24,9% το προηγούμενο τρίμηνο και 24,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το ποσοστό ανεργίας. Η εξέλιξη αυτή δεν αρκεί για να ταυτοποιήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο ενός προτύπου ανταγωνιστικής ανάπτυξης επισημαίνει ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του. Χαρακτηρίζει δε, τη μείωση της ανεργίας συγκυριακή, που οφείλεται κυρίως στον τουρισμό, στις προσλήψεις στο Δημόσιο αλλά και στη μείωση του εργατικού δυναμικού λόγω μετανάστευσης και χρόνιας αποθάρρυνσης των ατόμων που ψάχνουν για δουλειά.

Αν και το δελτίο εκδόθηκε πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το β΄ τρίμηνο του έτους, η ουσία της τοποθέτησης στηρίζεται στη διαπίστωση του Συνδέσμου ότι «χωρίς πραγματική αύξηση της απασχόλησης μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και χωρίς μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τα προβλήματα ανεργίας θα ενταθούν». Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδουν την καταστροφολογική ρητορική περί δήθεν εκτόξευσης της ανεργίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζει όμως κι αυτή ότι στρατηγικός στόχος είναι η σταδιακή μείωση της ανεργίας αλλά και η δημιουργία συνθηκών για πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το β΄ τρίμηνο του 2016 η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,1% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2015. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 6,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (49,1%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 52,5%. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχει εργαστεί ποτέ στο παρελθόν ανέρχεται στο 21,4% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν αντίστοιχα το 72,2%. Κατά το β΄ τρίμηνο του 2016 βρήκαν απασχόληση 143.836 άτομα, τα οποία δήλωσαν ότι ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 46.772 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 115.103 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 56.862 άτομα που ήταν απασχολούμενα είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 105.904 άτομα που πριν από ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας, αναζητώντας απασχόληση αλλά είναι άνεργα. Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,8% του συνόλου των απασχολουμένων. Το χαμηλότερο στην Ε.Ε. παραμένει το ποσοστό των μισθωτών, καθώς εκτιμάται σε 65,9% του συνόλου των απασχολουμένων, έναντι του ευρωπαϊκού 83,9% (εκτίμηση 2015).

Ο ΣΕΒ, μάλιστα, υπολογίζει πως το ποσοστό ανεργίας χωρίς τον δημόσιο τομέα θα διαμορφωνόταν κατά το α΄ τρίμηνο του 2016 στο 25,5% έναντι του καταγεγραμμένου ποσοστού 24,9% και τονίζει ότι η διατηρήσιμη αύξηση της σταθερής απασχόλησης παραμένει ζητούμενο υψίστης προτεραιότητας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «όσοι πιστεύουν ότι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται από μόνη της, και σε αναντιστοιχία με την υφεσιακή πορεία μιας υπερφορολογούμενης ιδιωτικής οικονομίας, θα εκπλαγούν δυσάρεστα»…

Συγκρατημένα αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για τις Προοπτικές Απασχόλησης κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, από τους 753 εργοδότες που συμμετείχαν σε αυτήν, το 15% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 15% προβλέπει μείωση, το 67% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικό, ενώ 3% των εργοδοτών δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές κατά το προσεχές τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή