«Φρένο» θεσμών στις εξαγγελίες Αλ. Τσίπρα

«Φρένο» θεσμών στις εξαγγελίες Αλ. Τσίπρα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «τοίχο» της τρόικας προσέκρουσαν οι προθέσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση εξαγγελιών, όπως η δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και το «πάγωμα» των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, στις οποίες είχε προχωρήσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρα, από το βήμα της ΔΕΘ το προηγούμενο Σάββατο. Ταυτόχρονα, οι δανειστές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον στα μισά από τα προαπαιτούμενα μέτρα για την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες. Πλέον, η Αθήνα έχει στη διάθεσή της μόλις 10 ημέρες για να κλείσει τον έλεγχο χωρίς να δημιουργηθούν νέες καθυστερήσεις και προβλήματα, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ –μεγάλο μέρος της οποίας (1,7 δισ. ευρώ) έχει συμφωνηθεί να διοχετευτεί στην αγορά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου– και να ξεκινήσει ο δεύτερος έλεγχος στα μέσα Οκτωβρίου.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης είχαν την τελευταία –αυτού του κύκλου– συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας. Αμέσως μετά, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου παραδέχθηκε ότι μετά την ισχυρή αντίθεση των δανειστών δεν θα προχωρήσει η εξαγγελία για τη δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού.

Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είχε γίνει δέκτης των αντιρρήσεων των θεσμών αναφορικά με το σχέδιο για το «πάγωμα» των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.

Πέραν αυτών των δύο θεμάτων, στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας οι εκπρόσωποι των δανειστών ύψωσαν «τοίχο» στις κυβερνητικές προθέσεις και για άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Χθες, ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι δεν συμφωνούν με την πρόσφατη διάταξη που ορίζει το μοντέλο απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Επίσης, στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ, ενώ τα τρία (από το σύνολο των πέντε) μέλη που πρότεινε η κυβέρνηση για το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων προκάλεσαν το «βέτο» των δανειστών. Για το θέμα αυτό, η διαπραγμάτευση διεξάγεται πλέον σε επίπεδο Eurogroup και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και όχι σε εκείνο των κλιμακίων της τρόικας.

Οι αντιρρήσεις της δανειστών προήλθαν εξαιτίας τριών παραγόντων:

1. Οι προωθούμενες από την ελληνική κυβέρνηση δράσεις δεν είναι σχεδιασμένες σωστά –κατά τη γνώμη τους– και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές για να επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

2. Η Αθήνα δεν ανταποκρίνεται σε όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να αποδείξει ότι εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών προκειμένου να υλοποιήσει και τις δικές της πρωτοβουλίες.

3. Το καλοκαίρι η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα για τα οποία προηγουμένως δεν έχει διαβουλευτεί επαρκώς με τους δανειστές.

Συνολικά, οι συζητήσεις της εβδομάδας μεταξύ Αθήνας και τρόικας έδειξαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει σχεδόν τα μισά από τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα που θα ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Πλέον, η κυβέρνηση έχει μπροστά της 10 ημέρες για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, ώστε το Euroworking Group της 29ης Σεπτεμβρίου να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της επομένης πολυνομοσχέδιο με όλες τις δράσεις που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση.

Παράλληλα, θα πρέπει να «τρέξει» και τις διαδικασίες για τις δράσεις που δεν χρειάζονται την επικύρωση του Κοινοβουλίου. Αν οι εκκρεμότητες δεν κλείσουν εγκαίρως, τότε η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 10η Οκτωβρίου (συνεδριάζει το Eurogroup). Υπενθυμίζεται πως τα 2,8 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή