Αναζητείται συμβιβασμός για τα αδήλωτα

Αναζητείται συμβιβασμός για τα αδήλωτα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οροφή» με φορολογικό συντελεστή 60% βάζει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων. Δηλαδή η κυβέρνηση δεν δέχεται συντελεστές (για τη φορολόγηση του κεφαλαίου και των προσαυξήσεων σε όσους αποκαλύψουν στην εφορία τα αδήλωτα εισοδήματά τους) υψηλότερους από το 60%, τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει προτείνει τη φορολόγηση των κεφαλαίων που έχουν αποκρυβεί από την εφορία με συντελεστές που φθάνουν και το 120%. Δηλαδή όσοι αποκαλύψουν εισοδήματα θα κληθούν να επιστρέψουν το κεφάλαιο και να πληρώσουν και κάτι παραπάνω, γλιτώνοντας τις ποινικές κυρώσεις.

Η πρόταση του ΔΝΤ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ελληνική πλευρά, η οποία απείλησε (και συνεχίζει) να καταθέσει μονομερώς τις σχετικές διατάξεις στη Βουλή χωρίς την έγκριση των δανειστών. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιβληθεί συντελεστής που μαζί με τις προσαυξήσεις θα φθάνει έως και το 65%. Αν και η πρόταση της Ε.Ε. είναι πιο κοντά στην τελευταία πρόταση της Αθήνας, ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά είναι πολύ κοντά, όπως ανέφερε και ανώτατος αξιωματούχος. Το θέμα πλέον έχει παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, που καλούνται μαζί με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να καταλήξουν τις επόμενες ημέρες σε συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Πάντως, ακόμη και αν κυβέρνηση και πιστωτές καταλήξουν σε συμφωνία, αυτό το σχέδιο δεν φαίνεται να στέφεται με επιτυχία, καθώς θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματα εφόσον η τελική φορολόγηση φθάσει στο 60%. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος έχει χρήματα στην Ελβετία 1,5 εκατ. ευρώ, για να τα φέρει στην Ελλάδα ή απλώς και μόνο για να τα νομιμοποιήσει και να τα διατηρήσει στο εξωτερικό θα πρέπει να πληρώσει 900.000 ευρώ. Σε αντίστοιχες ρυθμίσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, τα έσοδα για το Δημόσιο ανήλθαν μόλις σε μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αμνήστευση κεφαλαίων δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα. Το 2004, ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης έφερε στη Βουλή σχέδιο το οποίο έγινε νόμος του κράτους και προέβλεπε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (Ν. 3259/2004 άρθρο 38). Ο συντελεστής φορολόγησης των επαναπατρισθέντων κεφαλαίων είχε ορισθεί στο 3%, υπό την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια αυτά θα επιστρέψουν έως τον Φεβρουάριο του 2015. Λόγω του μικρού ενδιαφέροντος η διαδικασία παρατάθηκε μέχρι 4 Ιουνίου 2005. Τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο ανήλθαν στα 18,7 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα επέστρεψαν 625 εκατ. ευρώ.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός

Εγκατέλειψε τις προσπάθειές του το οικονομικό επιτελείο να πείσει τους πιστωτές της χώρας για την ανάγκη δημιουργίας του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, που είχε ανακοινώσει το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει τη θεσμοθέτηση λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης, τονίζοντας μάλιστα ότι το σχέδιο νόμου επρόκειτο να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Πλέον, το οικονομικό επιτελείο αλλάζει στρατηγική και επιχειρεί να πείσει τους δανειστές για την ανάγκη θεσμοθέτησης κινήτρων για όσους χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα» στις συναλλαγές τους. Το οικονομικό επιτελείο έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή του, που προβλέπει τη χορήγηση έκπτωσης φόρου (πέραν του αφορολόγητου ορίου), έτσι ώστε το νέο μέτρο να αποτελέσει κίνητρο για τους φορολογουμένους αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή